Nicolas Pleşea, senior investment manager, Agista: Vorbind cu antreprenorii, mesajul meu este că mai avem foarte mult de vorbit şi foarte mult de făcut în această zonă de ESG

Autor: Ramona Cornea 17.05.2022

Nicolas Pleşea, senior investment manager în cadrul fondului de investiţii Agista, afirmă că  România mai are foarte mult de vorbit şi foarte mult de făcut în această zonă de ESG în ceea ce îi priveşte pe antreprenori.

”Vorbind cu antreprenorii, mesajul meu este că mai avem foarte mult de vorbit şi foarte mult de făcut în această zonă de ESG, de preferat să încercăm terminologia aceasta abstractă şi ambiguă pentru ei, să încercăm să vorbim pe limba lor pentru că România nu înseamnă numai multinaţionale”, a declarat Nicolas Pleşea în cadrul conferinţei ZF ESG Summit 2022: ESG, pilonul dezvoltării sustenabile.

Ce a mai declarat Nicolas Pleşea în cadrul conferinţei:

• De cele mai multe ori când discutăm despre ESG cu un antreprenor se uită lung la noi şi încerc să-i explic că ESG este despre sănătate, siguranţă şi despre egalitate. Factorii de succes sunt: capitalul, voinţa antreprenorului şi voinţa managementului. Suntem prea săraci de multe ori în România pentru a trece la economia circulară. La nivel de Naţiunile Unite au estimat undeva la 200 de trilioane de dolari costul tranziţiei către o economie circulară.

• Agista este un fond de investiţii în curs de autorizare din grupul Impetum, alături de Roca Investment şi Roca X.

• Avem foarte mult de recuperat, stăm extrem de rău în zona managementului de deşeuri şi sănătate. Preponderent în acea zonă noi dorim să facem următoarele investiţii.

• Dacă ne uităm la Banca Centrală Europeană, ea are în momentul acesta 21 mld. euro în green bonduri în bilanţul său. Dacă ne uităm la piaţa bancară din Europa, şapte – opt bănci finanţează anual peste 100 mld. euro. Vorbim despre cifre fabuloase, este clar că există capital.

• România este pe ultimul loc la managementul deşeurilor, vorbim de sub 14% grad de reciclare, la o medie europeană de 48% şi care vrea să ajungă undeva la 75%. Ca să rezolvăm această problemă este vorba în primul rând de capital. Noi ne uităm la colectarea deşeurilor şi reciclare. atunci când vine vorba despre ESG, ne uităm la eficienţă energetică, la energie regenerabilă, la decarbonizare în diferitele ei forme şi la zona de guvernanţă corporativă.

• Agista este un fond care investeşte preponderent în companii care îşi văd viitorul pe Bursa de Valori, ceea ce ne face din start un avocat al ESG-ului. Urmărim cât din cifra de afaceri vine din zona verde, ne uităm la cum îşi fac cheltuielile şi cât de pregătiţi sunt din punct de vedere al guvernanţei corporative pentru că este un pas uriaş pentru un antreprenor să discute şi să ia decizii în un Board.

• Cu siguranţă, eficientizarea la nivel de gospodărie va rezolva o mare parte din problema ESG, având în vedere că cea mai mare din poluarea din România vine din zona gospodăriilor.

• Ca investitor în economia românească, ne uităm împreună cu compania şi facem o analiză împreună din punct de vedere al ESG. Ne uităm întotdeauna la riscuri, dar şi la oportunitate. Ne uităm la eficienţă, în zona de atragere şi retenţie de talente. Trei lucruri extrem de importante pentru un fond de investiţii sunt reputaţia, atragerea de capital şi relaţia cu stakeholderii pentru că reputaţia ţi-o pierzi o singură dată, capitalul atras este o componentă foarte importantă.

• Noi, ca fond de investiţii, avem un ecosistem foarte complex pentru că avem şi componenta investitorilor faţă de care ai datoria de a raporta câte investiţii verzi faci, cum le cheltui banii, cum creezi active sustenabile pe termen lung şi trebuie să dai şi nişte bani investitorilor.

• Nu prea avem de ales, este vorba de supravieţuirea noastră ca specie. Peste cinci ani nu vom putea să mai stăm la plajă, iar peste 10 ani probabil nu vom mai avea apă. Schimbarea climatică este cea mai mare oportunitate de inovare a planetei.