ZF Live. Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank România: Pregătim o ofertă de conversie a creditelor de la ROBOR la IRCC pentru cei care doresc, dar recomandăm şi creditele cu dobândă fixă

Autor: Mircea Nica 18.05.2022

♦ Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank România: „Avem o certitudine că şi IRCC va creşte ♦ IRCC-ul are un decalaj temporal de 6 luni ♦ IRCC-ul este expresia pieţei de acum 6 luni, pe când ROBOR-ul exprimă piaţa cum este ea astăzi ♦ Este un scenariu plauzibil ca IRCC-ul să crească şi ROBOR-ul să scadă ♦ Pot să apară perioade în care se inversează situaţia ♦ Clienţii trebuie să aibă în vedere acest fapt l Sunt trei opţiuni pentru clienţi: ROBOR, IRCC şi dobândă fixă.

ING pregăteşte o ofertă de conversie a creditelor de la indicele de referinţă ROBOR la IRCC în baza unui act adiţional, pentru clienţii care doresc, după ce până acum a permis refinanţarea creditelor, dar recomandă mai degrabă creditele cu dobândă fixă, după cum a declarat Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank România în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Ea susţine că se observă un număr în creştere de cereri de conversie a contractelor de credit de la ROBOR la IRCC, astfel că banca a decis să facă aceste conversii în baza unui act adiţional pentru a evita procedura şi costurile aferente unui proces de refinanţare.

„Până acum, pentru că cererile de conversie au fost puţine, IRCC a fost mai sus, nu existau motive pentru client să se convertească. Astfel, până de curând am permis refinanţarea creditului practic. Acum, pentru că observăm un număr în creştere de cereri de conversie am decis să facem aceste conversii în baza unui act adiţional. Fără să trecem prin procedura şi costurile aferente unui proces de refinanţare. Dar trebuie să punem la punct un nou proces şi o să mai dureze puţin, însă, între timp deja strângem cererile de conversie şi le vom procesa în săptămânile următoare“. Cu toate acestea, banca îşi va rezerva dreptul de a examina cazurile de conversie pentru că fiecare caz în parte este diferit.