Rusia spune că nu intenţionează să blocheze YouTube sau să se deconecteze de la internet

Ziarul Financiar 17.05.2022

Rusia nu intenţionează să blocheze YouTube, a declarat marţi ministrul pentru Dezvoltare Digitală, recunoscând că după o astfel de măsură ar avea probabil de suferit utilizatorii ruşi.

Rusia a blocat alte platforme străine de socializare, dar, în ciuda lunilor de amenzi şi ameninţări împotriva YouTube pentru că nu a reuşit să şteargă conţinutul pe care Moscova îl consideră ilegal şi pentru că a restricţionat accesul la unele mass-media ruseşti, nu a reuşit să dea „o lovitură fatală” YouTube, anunţă Reuters.

Cu aproximativ 90 de milioane de utilizatori lunari în Rusia, YouTube este extrem de popular şi joacă un rol important în economia digitală.

Deşi Rusia dispune de versiuni naţionale ale altor reţele sociale, nu a apărut încă o alternativă viabilă la YouTube la o asemenea scară.

„Nu plănuim să închidem YouTube", a declarat Maksut Shadaev, care este şi ministru al comunicaţiilor şi mass-mediei: „Înainte de toate, atunci când restricţionăm ceva, ar trebui să înţelegem clar că utilizatorii noştri nu vor avea de suferit".

Concurenţa este motorul progresului, iar blocarea este o măsură extremă, a declarat el în faţa unui auditoriu vast, format în majoritate din tineri ruşi, la un forum educaţional.

Rusia a restricţionat accesul la Twitter, la Facebook şi Instagram la începutul lunii martie. În aprilie, a promis că va pedepsi Google pentru că a blocat la nivel global pe YouTube presa rusă finanţată de stat, acuzând-o că răspândeşte informaţii false despre ceea ce Rusia numeşte operaţiunea sa militară specială în Ucraina.