Germanii de la Allianz vor plăti 6 miliarde de dolari într-un caz de fraudă în SUA. Un manager de fonduri, inculpat

Autor: Liviu Popescu 17.05.2022

Compania germană Allianz SE (ALVG.DE) a fost de acord să plătească peste 6 miliarde de dolari, iar unitatea sa de gestionare a activelor din SUA să pledeze vinovată de fraudă penală în legătură cu prăbuşirea fondurilor sale Structured Alpha la începutul pandemiei COVID-19, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Înţelegerile dintre Allianz şi Departamentul de Justiţie al SUA şi Comisia pentru valori mobiliare şi bursă din SUA sunt printre cele mai mari care vizează o instituţie financiară globală.

Gregoire Tournant, fostul director de investiţii care a creat şi a supravegheat fondurile Structured Alpha, în prezent închise, este, de asemenea, pus sub acuzare pentru fraudă, conspiraţie şi obstrucţionare, în timp ce doi manageri de portofoliu au făcut declaraţii de vinovăţie în acest sens.

Cândva cu active gestionate de peste 11 miliarde de dolari, fondurile Structured Alpha au pierdut peste 7 miliarde de dolari în timp ce răspândirea COVID-19 a zguduit pieţele în februarie şi martie 2020.

Procurorii au declarat că unitatea americană, Allianz Global Investors US LLC, a indus în eroare fondurile de pensii pentru profesori, clerici, şoferi de autobuz, ingineri şi alţi investitori prin subestimarea riscurilor fondurilor şi supraestimarea modului în care acestea erau monitorizate. citiţi mai departe

Investitorilor li s-a spus că fondurile foloseau opţiuni care includeau poziţii de acoperire menite să protejeze împotriva prăbuşirii pieţei, dar procurorii au declarat că inculpaţii individuali au eşuat în mod repetat să cumpere acoperirile promise.

De asemenea, inculpaţii au umflat performanţele fondurilor pentru a-şi mări propriile salarii, încasând 30% din randamentele excedentare faţă de indicii de referinţă relevanţi, au declarat procurorii.

Salariul lui Tournant a fost cel mai mare sau al doilea cel mai mare la unitatea Allianz din 2015 până în 2019, inclusiv 13 milioane de dolari în 2019, arată documentele instanţei.

Înţelegerea de marţi prevede ca Allianz să plătească o amendă penală de 2,33 miliarde de dolari, să restituie 3,24 miliarde de dolari şi să renunţe la 463 de milioane de dolari, arată documentele judiciare.

Allianz a acceptat, de asemenea, o amendă civilă de 675 de milioane de dolari pentru a ajunge la o înţelegere cu SEC.

Doi foşti manageri de portofolii Structured Alpha, Stephen Bond-Nelson şi Trevor Taylor, au fost de acord să pledeze vinovat la acuzaţiile de fraudă şi conspiraţie.

 

"Chiar şi cei mai sofisticaţi investitori instituţionali, cum ar fi fondurile de pensii, pot deveni victime ale unor fapte ilegale", a declarat preşedintele SEC, Gary Gensler, într-o declaraţie. "Din păcate, am asistat recent la o serie de cazuri în care instrumentele derivate şi produsele complexe au adus prejudicii investitorilor din toate sectoarele pieţei.

Avocaţii inculpaţilor individuali au refuzat să comenteze imediat. Tournant s-a predat autorităţilor din Denver, Colorado, a precizat Departamentul de Justiţie.

Pledoaria de vinovăţie a Allianz atrage după sine o interdicţie de 10 ani pentru Allianz Global Investors de a furniza servicii de consultanţă fondurilor de investiţii înregistrate în SUA.

Ca urmare, Allianz a fost de acord să mute aproximativ 120 de miliarde de dolari din activele investitorilor către Voya Financial Inc (VOYA.N), în schimbul unei participaţii de până la 24% în unitatea de gestionare a investiţiilor Voya.

Allianz a declarat că a pus anterior deoparte suficienţi bani pentru a acoperi tranzacţia. Dezastrul i-a frustrat pe acţionari şi i-a determinat pe unii manageri de top să îşi reducă propriile salarii, precum şi să reducă veniturile Allianz. Acţiunile Allianz au crescut cu 1,2% la sfârşitul după-amiezii în Germania.

Tournant se alăturase Allianz în 2002 şi a fondat fondurile trei ani mai târziu.

Autorităţile de reglementare au declarat că abaterea a inclus o situaţie în care el şi Bond-Nelson au modificat peste 75 de rapoarte de risc înainte de a le trimite investitorilor, pentru a reduce pierderile preconizate în scenarii de stres al pieţei.

SEC a declarat că pierderile potenţiale într-un scenariu de prăbuşire a pieţei au fost modificate la 4,15% faţă de 42,15% în realitate, prin simpla eliminare a cifrei "2".

Allianz a suferit de "lacune semnificative" în supravegherea sa, inclusiv eşecul de a se asigura că Tournant a folosit strategiile de acoperire promise, deşi numai persoane din grupul său au ştiut de comportamentul necorespunzător înainte de martie 2020, a declarat Departamentul de Justiţie.

Bond-Nelson, la indicaţiile lui Tournant, i-a minţit, de asemenea, pe avocaţii interni ai Allianz după ce compania a aflat despre rapoartele modificate şi SEC a început să investigheze presupusa conduită necorespunzătoare, a adăugat Departamentul de Justiţie.

Allianz, cunoscută şi pentru operaţiunile sale de asigurări, se numără printre cele mai cunoscute mărci germane şi este sponsor olimpic. Allianz Arena din apropierea sediului său din Munchen găzduieşte Bayern Munchen, una dintre cele mai cunoscute echipe de fotbal din lume.

Investitorii au intentat peste două duzini de procese împotriva Allianz din cauza prăbuşirii fondurilor Structured Alpha.