Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Alin Brendea, Prime Transaction: Sectorul energetic, marele câştigător al perioadei de raportări. La polul opus sunt companiile care încep să se lovească de mediul inflaţionist – Sphera, Transelectrica şi MedLife

Autor: Eduard Ivanovici 18.05.2022

♦ Rezultatele din primele trei luni ale anului creionează tabloul întregului an, spune Alin Brendea.

Perioada publicării rezultatelor finan­ciare din T1/2022 a luat sfârşit, conturându-se astfel rezultatele unui trimestru în care companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti s-au confruntat cu şocul războiului din estul Europei, o inflaţie ridicată şi deciziile băncilor centrale de a majora ratele dobânzilor. Cine au fost câştigătorii şi învinşii sezonului de raportări?

„Încep să existe nuanţe de alb şi negru mai puternice în piaţă. Mai exact, sunt companii câştigătoare din mediul economic şi geopolitic al acestui an, cum sunt şi companii care încep să o ducă mai prost. Evident, sectorul energetic este câştigătorul acestor rezultate financiare, era un fapt aşteptat. Avem trei emitenţi – OMV Petrom, Romgaz şi Nuclearelectrica – cu rezultate record. În cazul OMV Petrom şi Nuclearelectrica avem un profit mai mare decât pe primele trei trimestre de anul trecut“, spune Alin Brendea, director de operaţiuni al societăţii de brokeraj Prime Transaction, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia din 17 mai.

De la începutul anului, indicele BET-NG, care reflectă evoluţia companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB ce au domeniul principal de activitate energia şi utilităţile aferente, înregistrează o evoluţie de minus 2,9%, faţă de un declin de 6,45% pentru indicele principal BET.

„Pe partea cealaltă, sunt companii care încep să se lovească de mediul inflaţionist cu rezultate în scădere, fie că ne uităm la Sphera Franchise Group sau, paradoxal, la Transelectrica, care trebuie să cumpere energie electrică pentru a-şi ţine sistemul în viaţă, înregistrând cheltuieli cu mult peste aşteptări. Mai sunt companii precum MedLife, care, luptându-se cu un efect de bază puternic din anul precedent, i-a fost greu să urce mai mult (...) Acest preţ excepţional de mare a tot ce înseamnă produs energetic este un fenomen cu două tăişuri... Într-adevăr, am văzut rezultate slabe în cazul Electrica”, adaugă reprezentantul Prime Transaction.

Alin Brendea consideră, de altfel, că rezultatele din intervalul ianuarie-martie creionează tabloul întregului an şi estimează că sectorul energetic va continua să performeze bine, bursa locală fiind avantajată din acest punct de vedere datorită faptului că industria energetică este extrem de bine reprezentantă în indici.

Conform datelor BVB, BET-NG a urcat cu 5% în luna aprilie, cel mai mare ritm de creştere comparativ cu toţi ceilalţi indici ai Bursei din Capitală.

„Este principala explicaţie pentru care piaţa locală – în acest moment şi, probabil pe parcursul întregului an – are şanse să evolueze mai bine decât pieţele externe (...) De asemenea, sectorul bancar are rezultate destul de bune, creşterea dobânzilor avantajează băncile. Au început să apară, în special în cazul Băncii Transilvania, şi înregistrări de provizioane, fiind un risc al mediului inflaţionist. Însă cred că va fi un sector care va performa destul de bine.”

Între timp, sectoarele dependente de materii prime, ale căror preţuri ridică mari semne de îngrijorare în piaţă, vor continua să înregistreze cheltuieli cu mult peste aşteptări, explică Alin Brendea, ceea ce va duce într-o zonă de profit mic sau chiar de pierderi.

„Cu siguranţă, în acest moment, acţiunile din sectorul energetic par ieftine şi clar există potenţial de creştere”, a spus directorul de operaţiuni al Prime Transaction.