ZF Agropower. Valentin Latti, un tânăr de 31 de ani, la bază inginer piscicol, creşte peşti exotici şi produce acvarii în judeţul Arad care ajung în Germania, Polonia şi Ungaria

Autor: Florentina Niţu 18.05.2022

Valentin Latti a pus bazele companiei Fish Royal Glass în 2016, începând cu producţia de acvarii în serie pentru lanţuri mari de magazine, apoi s-a reprofilat pe crearea unor produse personalizate pentru clientul final pe care le trimite în prezent în Germania, Polonia şi Ungaria.

„Strategia mea de vânzări a fost foarte slabă la început, pentru că eram focusat pe producţie şi primul contract pe care l-am avut cu un lanţ mare de magazine din România a fost prea puţin profitabil pentru mine, având în vedere că mare parte din timp, adică 14 ore pe zi, o petreceam în producţie. Întâmplător, am ajuns într-un alt judeţ şi am intrat într-un magazin de-al reţelei cu care colaboram şi am constatat că produsul meu pleca de la mine cu preţul de 32 de lei şi pe raft era vândut cu 150 de lei. A trebuit să continui acel contract pe o perioadă de un an, după care am renunţat să mai fac contracte cu lanţurile mari de magazine, pentru că mi-am dat seama că muncesc cel mai mult şi câştig cel mai puţin. Am diminuat producţia şi am hotărât să fac acvarii personalizate pentru clienţi care au nevoie de dimensiuni speciale şi ulterior am trecut la producţia de peşti exotici“, a povestit Valentin Latti, fondatorul Fish Royal Glass, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.  Astfel, susţine antre­prenorul, clientul final este fericit că achiziţionează produsul la preţ de producător fără adaosuri comerciale şi vin foarte mulţi clienţi noi prin recomandări, garanţia produselor fiind de 10 ani. Latti recunoaşte că a fost greu la început pentru că avea doar 25 de ani şi nu ştia să negocieze un contract.

„Am trimis acvarii în Germania, în Polonia şi în Ungaria şi prefer să fac cantităţi mai mici bine plătite, decât să fac o linie de producţie mare şi să fiu plătit la unitate cu un preţ derizoriu, iar câştigul să fie al comerciantulul. În momentul de faţă lucrez singur pentru că în zona în care locuiesc există o criză de forţă de muncă, dar partea bună este că în următoarele două luni am de lucrat încontinuu“, a menţionat Valentin Latti.

Capacitatea maximă de producţie este de 40 de acvarii pe zi, dar în prezent face 3-4 acvarii pe zi, în funcţie de comenzi, pentru că nu lucrează cu stocuri, a explicat antreprenorul. El a locuit în oraşul Arad, iar odată cu infiinţarea acestei afaceri s-a mutat într-un sat aflat la 30 de kilometri dinstanţă de oraş, pentru că şi-a dorit să facă şi o fermă de peşti exotici, care este în curs de dezvoltare şi pentru care materialul genetic vine din străinătate fiind cumpărat de la expoziţii de profil.

"Recent am fost la o expoziţie la Budapesta. Acvaristica este un domeniu de nişă al acvaculturii şi are un spectru mai larg pentru că se pot înmulţi mai multe specii de peşti, adică există diversitate, chiar dacă sumele încasate ulterior sunt mai mici“, a precizat Valentin Latti. De asemenea, el a făcut şi o mică livadă în grădina de la ţară.

În 2020, cifra de afaceri a companiei Fish Royal Glass a fost de 17.400 de lei, faţă de aproape 47.000 de lei în 2019, arată datele publice.