Războiul din Ucraina. Mariupolul a căzut. Cu cât este Rusia mai aproape de obiectivul de a tăia accesul Ucrainei la Marea Azov

Autor: Răzvan Botea 18.05.2022

Aşa cum arată harta, Rusia a ocupat în acest moment toate oraşele importante din ruta terestră dintre Crimeea şi Rusia, însă nu este clar dacă ruşii controlează tot malul nordic al Mării Azov. Căderea Mariupolului în mâinile ruşilor reprezintă un obiectiv major al Rusiei pentru tăierea accesului Ucrainei la Marea Azov şi crearea unui coridor terestru între Rusia, Donbas şi Crimeea.

► Finlanda şi Suedia îşi depun oficial cererile pentru aderare la NATO. În acest context, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a avut la Berlin întâlniri cu miniştrii de externe din Suedia şi Finlanda: „Să sperăm că vom avea într-un interval relativ scurt de timp, într-un spirit constructiv, doi noi membri ai alianţei noastre“.

► Rusia spune că nu au loc discuţii de pace cu Ucraina „sub nicio formă“, pentru că „Ucraina s-a retras din proces“, potrivit Mediafax.

► Secretarul general al Naţiunilor Unite Antonio Guterres urmăreşte un acord cu Rusia pentru a deschide exporturile de alimente ucrainene către pieţele mondiale şi pentru a preveni o posibilă penurie de alimente la nivel mondial.