Pe urma crimelor de război: Departamentul de Stat al SUA are un program care va căuta dovezi ale atrocităţilor

Autor: Dorin Oancea 18.05.2022

Departamentul de Stat al SUA a anunţat marţi lansarea unui nou program "pentru a capta, analiza şi pune la dispoziţia publicului larg dovezi ale crimelor de război şi ale altor atrocităţi comise de Rusia în Ucraina".

Programul, numit Conflict Observatory, "cuprinde documentarea, verificarea şi diseminarea dovezilor din surse deschise privind acţiunile forţelor Rusiei în timpul războiului brutal ales de preşedintele Putin", potrivit unei note de presă a Departamentului de Stat.

"Conflict Observatory va analiza şi va păstra informaţiile disponibile în mod public şi comercial, inclusiv imaginile din satelit şi informaţiile împărtăşite prin intermediul reţelelor de socializare, în conformitate cu standardele juridice internaţionale, pentru a fi utilizate în cadrul mecanismelor de responsabilizare actuale şi viitoare", se arată în notă.

Informaţiile vor fi împărtăşite public prin intermediul unei platforme online, a adăugat nota.

Departamentul de Stat a precizat că programul este o colaborare cu "Esri, o companie de top în domeniul sistemelor de informaţii geografice, Laboratorul de cercetare umanitară al Universităţii Yale, Iniţiativa de salvare culturală Smithsonian şi PlanetScape Ai", iar "guvernul SUA a contribuit, de asemenea, cu imagini comerciale din satelit".

Departamentul de Stat a declarat că se aşteaptă ca organizaţiile partenere internaţionale să se alăture programului. Rapoartele vor fi disponibile pe site-ul ConflictObservatory.org.