Grup Şerban Holding investeşte 3 milioane de euro în creşterea capacităţii de depozitare, sortare şi ambalare legume

Autor: Eduard Ivanovici 18.05.2022

Grup Şerban Holding (simbol bursier GSH), companie antreprenorială românească activă în mai multe domenii din agricultură, fondată de Nicolae Şerban, anunţă aprobarea unui proiect cu fonduri europene pentru entitatea Fabrica de Pâine Şerban, parte a Grup Şerban Holding. Valoarea eligibilă a proiectului este de 3 milioane de euro, din care 1,2 milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile. Suma atrasă face parte din proiectele aprobate în sesiunea I a Programul Naţional de Dezvoltare (PNDR) 2014-2020 cu perioadă de tranziţie 2021-2022, submăsura 4.2 – „Procesarea şi marketingul produselor agricole”, reiese dintr-un comunicat al companiei.

„Din 2005, Grup Şerban aplică în mod constant pentru atragerea de fonduri nerambursabile în vederea dezvoltării afacerilor din cadrul grupului. Creşterea de legume şi cartofi este una dintre activităţile agricole la care excelăm datorită produselor de calitate superioară pe care le cultivăm folosind cele mai bune practici din domeniu. Un exemplu în acest sens îl reprezintă cartofii pentru chips pe care îi livrăm pentru chipsurile Lay’s produse în România. Prin această nouă investiţie vom mări capacitatea de ambalare a legumelor de la 1,5 tone pe oră în prezent, la 10 tone pe oră, iar impactul pozitiv va putea fi observat în următorii ani în creşterea cifrei de afaceri şi a rezultatului net,” a declarat Ovidiu Bucătaru, director financiar al Grup Şerban Holding.

Proiectul „Construire unitate pentru depozitare şi condiţionare legume şi cartofi” pentru care Grup Şerban primeşte finanţare prin PNDR 2014-2020 vizează construirea unei hale de 120 metri lungime cu o deschidere de 24 de metri. În cadrul halei va fi inclus un depozit cu temperatură controlată pentru preluarea legumelor şi cartofilor ce urmează să fie sortaţi şi ambalaţi. Depozitul are o capacitate de stocare de până la 2.000 de tone în boxpaleţi.

De asemenea, proiectul prevede şi montarea unei linii de sortare şi ambalare legume şi cartofi cu o capacitate de ambalare de până la 10 tone pe oră. Linia va cuprinde utilaje de sortare, spălare şi calibrare, buncăre tampon pentru marfa ce urmează să fie ambalată, două cântare şi patru maşini de ambalat, iar partea de paletare va fi preluată de un paletizor automat.

Grup Şerban accesează proiecte cu finanţare prin fonduri nerambursabile de 17 ani. Primul astfel de proiect a fost accesat de companie în anul 2005, prin SAPARD şi a avut o valoare de 0,5 milioane de euro. În urma implementării proiectului, Grup Şerban şi-a crescut capacitatea de producţie, de la 80.000 de capete/serie la 360.000 de capete/serie, ceea ce reprezintă aproximativ 650-700 tone de carne/serie.

După acel moment, compania a continuat în această direcţie, iar în 2007, în urma accesării unui alt proiect SAPARD, de 1,5 milioane de euro, Grup Şerban şi-a crescut capacitatea de producţie la 480.000 de capete/serie, ceea ce reprezintă aproximativ 900-500 tone de carne/serie. Ulterior, Grup Şerban a continuat investiţiile cu finanţare nerambursabilă, prin intermediul cărora a realizat achiziţii de silozuri, utilaje agricole de ultimă generaţie, camioane specializate pentru transport cereale, precum şi investiţii în bunăstarea animalelor, scrie societatea în comunicat.

În prezent, prin intermediul cooperativei agricole „Câmpuri Aurii”, din care fac parte şi entităţile din cadrul Grup Şerban, este depus şi aflat în proces de analizare un proiect aferent unei altei măsuri din program ce vizează construirea a trei depozite pentru cartofi, cu o capacitate totală de depozitare de 12.000 de tone. Pentru anii următori, Grup Şerban are în vedere şi alte investiţii cu finanţare prin fonduri europene, precum modernizarea fermei avicole, proiecte axate pe utilizarea de energie regenerabilă şi dezvoltarea unei noi linii de producţie pâine pentru linia de afaceri de patiserie-cofetărie.

Acţiunile GSH se tranzacţionează pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti începând cu data de 28 februarie 2022, compania având o capitalizare de 335 de milioane de lei. În ultima lună, acţiunile sunt pe minus cu aproape 4%, pe un rulaj de circa 270.000 de lei, conform datelor BVB.