Matei Dumitrescu, General Partner, ROCA X: Nu ne-am propus din start să mergem către business-uri sustenabile, dar acum ne propunem din ce în ce mai mult

Autor: Ramona Cornea 18.05.2022

Matei Dumitrescu, general partner în cadrul ROCA X, afirmă că fondul de investiţii pe care îl reprezintă nu şi-a propus din start să meargă către business-uri sustenabile, dar acum îşi propune din ce în ce mai mult.

”Nu ne-am propus din start să mergem către aceste business-uri sustenabile, dar acum ne propunem din ce în ce mai mult. Ca orice fond de investiţii, avem o durată de viaţă şi apoi ne gândim să ridicăm un nou fond şi din ce în ce vom progresa vom fi mai axaţi pe aceşti indicatori şi pe a identifica exact aceste start-up-uri. În centrul şi estul Europei suntem unul dintre cei mai activi jucători pe impact investing şi din tot portofoliul nostru avem nouă investiţii recente în start-up-uri de impact. Nu am urmărit neapărat impactul, am urmărit soluţii la probleme reale. Consumatorul asta vrea şi pentru asta plăteşte, să vadă că se rezolvă nişte probleme”, a declarat Matei Dumitrescu în cadrul conferinţei ZF ESG Summit 2022: ESG, pilonul dezvoltării sustenabile.

Ce a mai declarat Matei Dumitrescu în cadrul conferinţei:

• Peste toate acestea există şi presiunea guvernamentală şi a reglementărilor care ne împing în această direcţie. Noi putem să plutim pe un val înainte, suntem împinşi de consumatori care îşi doresc asta, de guvernanţi, de autorităţi care impun asta şi nu în ultimul rând de nevoia existentă.


• În România, capitalul uman este foarte valoros, mai ales ce observăm noi, lucrând în domeniul tehnologiei, capitalul uman din zona de IT şi tehnologie. Avem şi potenţial de inovaţie acolo şi de a crea masiv valoare adăugată. În contrapondere, avem şi probleme cum ar fi cele de cultură, cultură naţională, antreprenorială, pentru că atunci când vorbim despre S-ul din ESG vorbim despre etică, despre furnizori, despre a căuta date despre furnizori pentru a vedea unde produce materialul sau cum îşi plăteşte angajaţii.

• Noi, ca fond de investiţii, ne uităm la start-up-urile în care investim şi încercăm să avem de la ei nişte rapoarte despre ce fac din punct de vedere al angajaţilor, al furnizorilor lor, al impactului pe care îl au în mediu sau în societate. Vedem că acesta este trendul şi vrem să ne punem pariul acolo unde start-up-ul din portofoliu poate să aibă o evoluţie bună în acest context.

• Privatul poate să dea un exemplu de cum se pot face lucrurile.

• Cu cât mergi mai înspre est în Europa, cu atât mai mari sunt problemele. Noi, ca investitori, vedem în aceste probleme o oportunitate. La fel şi antreprenorii, ei cu asta se ocupă, să găsească probleme şi să aducă soluţii la acele probleme. Mulţi dintre antreprenorii cu care lucrăm sunt acei creatori de soluţii care rezolvă nişte probleme.

• Cred că este un pic mai greu să te transformi într-un business sustenabil când nu te naşti sustenabil. Dacă te naşti sustenabil ca start-up, foloseşti puţine resurse şi poţi să iterezi mult în modelul de business astfel încât să vezi cum te potriveşti cel mai bine în orice sistem. Şi este mai ieftin, acesta este principiul oricărui start-up, acela că poate să încerce şi să eşueze de sute de ori, dar poate să o facă rapid şi ieftin, se îmbunătăţeşte până ajunge la soluţia necesară.