Premierul Nicolae Ciucă, în contextul aprobării Legii Offshore în Parlament: În cel mult cinci ani România poate deveni cu adevărat independentă energetic. La final de iunie vom avea prima moleculă de gaz extras din Marea Neagră care intră în sistem

Autor: Roxana Rosu 18.05.2022

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, în contextul votării Legii Offshore în Parlament, că în cel mult cinci ani România poate deveni cu adevărat independentă energetic, iar extragerea gazului va începe în luna iunie a acestui an.

”In cel mult cinci ani  putem deveni cu adevărat independenţi energetic. La final de iunie vom avea prima moleculă de gaz extras din Marea Neagră care intră în sistem. Iar la final de 2026 început de 2027 să avem resursa de gaz necesară pentru a asigura independenţa economiei româneşti, consumul public”, a spus Ciucă în cadrul unei conferinţe  Romanian Business Leaders.

Legea Offshore a fost votată miercuri în Parlament cu 248 voturi „pentru” şi 34 „împotrivă”.

„Practic, România, în urma adoptării acestui proiect legislativ, poate începe exploatarea gazelor din Marea Neagră. Au fost blocate până acum. Proiectul aduce stabilitate, predictibilitate, un sistem fiscal prietenos. Dăm certitudinea investitorilor că modelul fiscal, redevenţele vor rămâne aceleaşi pe toată perioada acordurilor petroliere. Mai mult, asigură securitatea energetică a României. Nu pot să nu remarc faptul că la comisii un singur partid s-a opus, că vrea să crească fiscalitatea. Oare ce să însemne asta? Doriţi să rămânem dependenţi de gazele ruseşti? Ascultaţi de Kremlin şi de ordinele lui Putin? Ajunge”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, în timpul dezbaterilor.

George Simion a anunţat că parlamentarii AUR votează împotrivă şi l-a acuzat pe Virgil Popescu, ministrul Energiei, că este „ministrul hoţ”.

Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, principalele modificări la legea offshore sunt deblocarea investiţiilor din Marea Neagră şi accelerarea investiţiilor în onshore-ul de adâncime, asigurarea securităţii în aprovizionare a ţării, în caz de criză energetică, iar România va putea deveni şi furnizor de securitate energetică regională, după ce va produce mai mult decât va consuma.