Inflaţia din Regatul Unit atinge nivelul istoric de 9%, cea mai mare cifră înregistrată în ultimii 40 de ani

Autor: Andrei Şerbănescu 18.05.2022

Preţurile de consum în economia Marii Britanii au atins în aprilie cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani, deoarece creşterea facturilor la energie şi alimente a adâncit o criză a costului vieţii care ameninţă să cufunde ţara în recesiune pe parcursul acestui an, scrie Business Insider.

Inflaţia anuală a atins 9% în aprilie, a declarat miercuri Oficiul Naţional de Statistică, în creştere de la 7% cât se înregistrase în martie. Citirea a validat estimările economiştilor pentru o creştere de 9,1%, inflaţia ajungând la cel mai înalt nivel din 1982.

Cea mai mare parte a creşterii a provenit dintr-o scumpire bruscă a facturilor la utilităţi, după ce guvernul a ridicat plafonul de preţ, având în vedere cât de mult au crescut preţurile angro la energie, în parte din cauza războiului din Ucraina.

Rata inflaţiei pe 12 luni pentru gaz a fost de 95,5%, în timp ce pentru energie electrică, a fost de 53,5%, au arătat cifrele oficiale.

„Inflaţia a crescut abrupt în aprilie, determinată de creşterea bruscă a preţurilor la energie electrică şi gaze, odată cu ridicarea plafonului de preţ”, a declarat Grant Fitzner, economist şef la ONS. „Aproximativ trei sferturi din creşterea tarifului anual a venit din facturile la utilităţi”, a adăugat el.

Banca Angliei prevede o creştere a inflaţiei de consum la 10% în cursul anului 2022 – de cinci ori mai mare decât rata ţintă de 2% – care ameninţă să încline economia Regatului Unit în recesiune până în 2023.

Guvernatorul BoE, Andrew Bailey, a declarat luni parlamentarilor că banca centrală este neputincioasă în faţa creşterii inflaţiei. Guvernatorul a subliniat cu seriozitate despre „riscul apocaliptic” generat de creşterea preţurilor la alimente în acest an.

La începutul acestei luni, BoE a majorat ratele dobânzilor la 1% de la 0,75% - cel mai ridicat nivel din 2009 - în încercarea de a opri inflaţia. Datele de miercuri au sugerat că ar putea fi nevoită să crească ratele chiar mai agresiv decât se credea anterior.

Lira sterlină a scăzut faţă de dolar la 1,2466 dolari şi a scăzut cu 0,1% faţă de euro la 84,50 pence după publicarea datelor.