Claudiu Cazacu, XTB România: Veniturile producătorilor români de cereale ar putea fi cu aproape 2 miliarde euro mai mari în 2022, ca urmare a preţurilor record de pe pieţele internaţionale

Autor: Roxana Rosu 18.05.2022

Preţurile cerealelor se menţin la niveluri foarte ridicate la nivel internaţional în raport cu media istorică, iar dacă recolta din România va fi comparabilă cu cea de anul trecut veniturile producătorilor ar putea fi cu aproape 2 miliarde de euro mai mari în 2022, este de părere Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

”În România, semnele preliminare pentru recoltă sunt relativ bune, în special cu dezvoltările recente ale vremii, şi se speră un volum apropiat de cel al anului anterior, ceea ce la preţurile actuale ar fi foarte mulţumitor pentru agricultori. Producţia de floarea soarelui ar urma să crească, în condiţiile reorientării unor terenuri cultivate cu alte cereale, beneficiind astfel de preţurile ridicate.”

Pentru consumatori, preţurile ridicate ar putea persista. Condiţiile strânse în privinţa ofertei ar însemna că, dacă vremea nu va „ţine” cu recolta, în oricare dintre regiunile majore de producţie a lumii, răspunsul pieţei ar fi pronunţat, ducând la creşteri de preţ suplimentare şi semnficative chiar faţă de nivelurile ridicate din prezent.

În Europa, grâul a ajuns, ieri, pe 17 mai, la 431,75 EUR/tonă pe bursa franceză, un nou maxim record pentru scadenţa în septembrie şi la doar câteva procente de vârful istoric pentru grâu. Pe ultimii 5 ani, în medie, preţul se afla la această dată la 185,5 EUR/tonă.

Astfel, nivelurile actuale sunt cu 132,7% mai ridicate faţă de ceea ce, privind în urmă, ar fi „normal”.