Bogdan Speteanu, BCR: Industria financiară este dispusă să investească în tot ce înseamnă proiecte sustenabile. ESG-ul este un declanşator de competitivitate

Autor: Cristina Bellu 18.05.2022

Bogdan Speteanu, Director Executiv Produse Corporate în cadrul BCR, spune că instituţiile bancare sunt dispuse să investească în susţinerea proiectelor care vizează tranziţia afacerilor locale către business-uri sustenabile. În plus, există multe programe europene, programe guvernamentale, instituţii financiare internaţionale, care contribuie la rândul lor la acest lucru.

“Bani există pentru toate industriile. Rolul nostru este de a faclita tranziţia. Fără bănci este foarte greu să trecem la obiectivul de zero emisii pe care ni l-am propus, şi fără bani este absolut imposibil de făcut. Tot acest proces necesită investiţii. Noi ne-am asumat că până în 2050 nu vom mai avea în portofoliu niciun client care să polueze”, a spus Bogdan Speteanu la ZF ESG Summit 2022: ESG, pilonul dezvoltării sustenabile.

Alte declaraţii:

Avem mai multe proiecte la clienţi din diferite industrii. Este un drum la început. Vrem prin conlucrarea cu jucătorii mari să aducem valoare prin aportul de know-how pe care mai departe îl ducem în jos, pentru baza noastră de clienţi mai mici. Sunt deja clienţi mari care se uită deja pe lanţul de aprovizionare. ESG-ul este un declanşator de competitivitate.

La BCR se pune tot mai mult accent pe ESG. De mulţi ani contribuim pe toate cele trei paliere, fie că vorbim de mediu (E), social (S) sau de guvernanţă (G). În ultimii ani accentul nostru a fost mai mult pe social. Am demarat proiecte de educaţie financiară, care din punctul nostru de vedere reprezintă un criteriu preliminar pentru ESG şi implementarea ESG. De ani de zile ne întâlnim cu clienţi sau potenţiali clienţi şi discutăm despre ceea ce înseamnă educaţie financiară.

Un alt proiect include varianta de finanţare pentru toţi cei care sunt la început într-un business, dar nu sunt bancabili după definiţia standard, iar aici vorbim de o subsidiară de-a noastră care activează de zece ani, timp în care a acordat finanţări de peste 120 mil. euro. Aproape 45% dintre finanţări merg către afacerile din mediul rural, în special din agricultură, start-up-uri şi business-uri meşteşugăreşti, segmente care nu sunt preferatele băncilor pentru finanţare.

Pe partea de guvernanţă aş puncta faptul că suntem unul dintre puţinele board-uri din România dominate de femei. 60% din board este format de femei.

Atât guvernanţa cât şi partea de social au importanţă cu atât mai mare astăzi atunci când vorbim de lupta pentru talente. ESG-ul are un impact tot mai mare pe tot ce înseamnă angajaţi noi, şi fără o misiune dicolo de profit este foarte greu să mai atragi oameni.

Cred că ESG-ul este foarte important pentru a-i convinge pe tineri că avem un scop dincolo de răspunsul imediat. E important să vedem care este răspunsul comunităţii vizavi de activitatea noastră, care este răspunsul colegilor, răspunsul tuturor factorilor implicaţi.