Dezvăluire: Discuţiile privind fuziunea dintre grupul Italian Unicredit cu banca germană Commerzbank au deraiat după izbucnirea războiului din Ucraina. Italienii aveau operaţiuni importante pe piaţa rusească, pe care au marcat pierderi

Autor: Andrei Şerbănescu 18.05.2022

UniCredit şi Commerzbank se aflau în pragul unor discuţii de fuziune anul acesta, înainte ca războiul din Ucraina să anihileze un acord care ar fi putut declanşa valul transfrontalier de consolidare mult aşteptat al băncilor europene, scrie Financial Times.

Trei persoane care au cunoştinţă directă asupra problemei au declarat pentru Financial Times că, la începutul lui 2022, directorul executiv al UniCredit, Andrea Orcel, a planificat discuţii informale despre o potenţială combinare a subsidiarei germane HypoVereinsbank a creditorului italian cu banca germană Commerzbank.

Tranzacţia ar fi constituit al doilea cel mai mare creditor al Germaniei, cu active de 785 de miliarde de euro, 1.000 de sucursale şi 48.000 de angajaţi.

Analiştii au văzut de multă vreme o legătură între UniCredit şi Commerzbank ca fiind una dintre cele mai atractive combinaţii din sectorul bancar european, deoarece există relativ puţină suprapunere regională între operaţiunile din Germania ale creditorilor.

HypoVereinsbank, pe care UniCredit cu sediul în Milano a achiziţionat-o în 2005, are o amprentă locală puternică în Bavaria şi zona Hamburg, în timp ce Commerzbank este prezentă în toată Germania.

Acordul, pe care UniCredit l-a explorat anterior în 2019 ca o alternativă la relaţia dintre Commerzbank şi Deutsche Bank, anulat ulterior, ar fi fost prima mare înţelegere transfrontalieră din sectorul bancar fragmentat din Europa.

Orcel a aranjat o întâlnire la începutul anului 2022 în Germania pentru a discuta fuziunea cu Manfred Knof, directorul executiv al Commerzbank, potrivit unor persoane care cunosc discuţiile. Dar înainte ca directorii executivi să poată dezvălui detaliile, Moscova invadase Ucraina.

UniCredit a decis, în schimb, că trebuie să-şi gestioneze expunerea în Rusia înainte de a se lansa în orice tranzacţie mare. UniCredit este una dintre puţinele bănci occidentale cu operaţiuni mari în Rusia.

Orcel a declarat că banca se gândeşte să părăsească ţara şi a dezvăluit că va pierde 5,3 miliarde de euro din afacere în cel mai rău scenariu. A început deja să schimbe portofoliile de credite cu creditori locali.

Perspectiva unor rate mai mari ale dobânzilor a susţinut acţiunile creditorilor europeni până la începutul războiului, Commerzbank dezvăluind cu o săptămână înainte de invazie că ratele mai mari ale dobânzilor în Europa vor aduce un profit extraordinar de miliarde de euro până în 2024.

Însă îngrijorările legate de consecinţele economice ale războiului şi potenţialele întreruperi ale aprovizionării cu energie a Rusiei au făcut ca preţurile acţiunilor să scadă de la sfârşitul lunii februarie -- UniCredit a pierdut mai mult de o treime, iar Commerzbank a scăzut cu 26 la sută.

Investitorii americani precum Capital Group s-au retras din băncile europene în ultimele trei luni, vânzând acţiuni mari la Commerzbank, Deutsche Bank şi Barclays. Administratorul de fond din SUA a fost cel mai mare acţionar al UniCredit, dar săptămâna trecută şi-a redus participaţia de la 6,8% la sub 4%.

Natura fragmentată a pieţei bancare din Europa a fost considerată un handicap pentru creditorii săi, care au pierdut teren în faţa rivalilor americani în ceea ce priveşte profitabilitatea şi cota de piaţă.

Autorităţile de reglementare şi factorii de decizie din UE au îndemnat băncile să ia în considerare fuziunea pentru a îmbunătăţi economiile de scară - dar nu au avut loc tranzacţii transfrontaliere mari, băncile plângându-se că cerinţele de capital ale UE şi regimurile de reglementare diferite fac fuziunile prea pedepsitoare.

UniCredit a abordat iniţial oficialii germani cu privire la o relaţie cu Commerzbank în 2017 şi a pregătit o ofertă în urmă cu trei ani, potrivit unor persoane care cunosc aceste mişcări.

Conform planurilor iniţiale, UniCredit ar fi adunat o participaţie considerabilă la Commerzbank şi ar fi fuzionat cu HypoVereinsbank. Entitatea combinată ar fi avut sediul în Germania, în timp ce UniCredit şi-ar fi menţinut sediul şi listarea la Milano.