ZF IT Generation. Start-up-ul fintech Fagura a lansat o piaţă secundară pentru împrumuturi şi pregăteşte intrarea pe piaţa din România

Autor: Adrian Seceleanu 19.05.2022

„Guvernul României face câţiva paşi înainte şi a transformat acel proiect de lege privind crowdfundingul într-o ordonanţă de urgenţă şi estimarea pe care o avem este că aproximativ într-o lună, maximum două, această ordonanţă va fi aprobată“.

Fintech-ul Fagura din Republica Moldova, care a creat o platformă prin care oferă împrumuturi dar şi posibilitatea de a investi în aceste credite (P2P lending) şi a câştigat grupa Scaleups a acceleratorului InnovX BCR, ediţia 2021-2022, estimează că va depune în curând dosarul de autorizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară din România (ASF) pentru a primi undă verde pentru a intra pe piaţa locală.

„Legat de planurile de expansiune în România, noi am finalizat dosarul nostru de autorizare şi ne pregătim ca în una-două săptămâni să depunem acest dosar la Autoritatea de Supraveghere Financiară şi sperăm ca acest proces să fie unul cât mai cât mai rapid. De la ultima discuţie pe care noi am avut-o, în care în care spuneam că acel proiect de lege privind crowdfundingul era tărăgănat în guvern, se mişca foarte lent, în acest moment guvernul României face câţiva paşi înainte şi a transformat acel proiect de lege într-o ordonanţă de urgenţă şi estimarea pe care o avem este că aproximativ într-o lună, maximum două, această ordonanţă va fi aprobată astfel încât practic să accelerăm viteza de depunere a dosarelor de autorizare. Aşteptăm să se întâmple cât mai rapid acest lucru, noi suntem gata cu acest dosar de autorizare şi aşteptăm să avem licenţa ca să putem să funcţionăm“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Tudor Darie, CEO şi fondator al Fagura.

El a adăugat că start-up-ul a lansat recent şi o piaţă secundară pentru împrumuturi. „Ce înseamnă piaţa secundară? Să vorbim în primul rând de piaţa primară. Deci investitorii când intră pe Fagura au posibilitatea să investească fie manual alegând fiecare cerere de împrumut în parte, analizând informaţiile privind veniturile, istoria de credit a împrumutatului, fie într-un mod automatizat în care noi oferim gratuit un robot care face investiţiile în baza unor criterii, instrucţiuni pe care le oferă investitorul. Însă într-un anumit moment poate apărea o necesitate ca investitorul să vrea să recupereze o parte din bani. Ai venit şi ai investit de exemplu 10.000 de euro şi într-un moment ai nevoie de 5.000 de euro pentru a acoperi o anumită urgenţă.“

„În acel moment accesezi piaţa secundară, listezi o parte din investiţiile pe care le ai, şi într-un mod foarte uşor aceste investiţii sunt cumpărate de către alţi investitori pe platformă şi îţi poţi recupera aceşti bani. Deci piaţa secundară lansată în această săptămână are utilitate din două puncte de vedere: pe de o parte ajută investitorii să facă exit atunci când doresc să aibă acces la lichidităţi, iar pe de altă parte ajută investitorii să îşi crească mai rapid portofoliul în cazul în care vor să aducă o sumă mai mare de bani şi să investească prin intermediul Fagura“.

Până în prezent start-up-ul a atras în platformă investitori care au plasat aproape 2 mil. euro în împrumuturi, conform lui Darie. „Cel mai important rezultat al Fagura în cei trei ani de la înfiinţare este că noi am reuşit să lansăm să testăm, şi să validăm acest proiect, pentru că e un proiect nou, toată soluţia din spate este dezvoltată de către noi inhouse şi conta foarte mult să ne asigurăm că acel produs pe care l-am dezvoltat este unul funcţional şi util pentru clienţii noştri. Până în acest moment investitorii au adus 1,67 de milioane euro în 1.200 de împrumuturi şi au primit profit de aproximativ 250.000 de euro. Deci am reuşit să generăm valoare adăugată pentru pentru clienţi noştri.“