Comisia Europeană vrea să acorde asistenţă suplimentară Ucrainei sub formă de împrumuturi de 9 miliarde de euro

Ziarul Financiar 18.05.2022

CE a stabilit miercuri planuri pentru un răspuns imediat al UE care să abordeze nevoile de finanţare ale Ucrainei şi cadrul de reconstrucţie a acesteia pe termen mai lung. Comisia vrea să propună acordarea unei asistenţe macrofinanciare suplimentare Ucrainei în 2022, sub formă de împrumuturi.

Potrivit unui comunicat al CE, de la începutul agresiunii ruse, UE a mobilizat aproximativ 4,1 miliarde de euro, sub formă de asistenţă macrofinanciară de urgenţă, sprijin bugetar, asistenţă de urgenţă, răspuns în situaţii de criză şi ajutor umanitar, pentru a susţine consolidarea rezilienţei generale economice, sociale şi financiare a Ucrainei. Au fost prevăzute, de asemenea, măsuri de asistenţă militară în cadrul Instrumentului european pentru pace, în valoare de 1,5 miliarde de euro, bani care vor fi utilizaţi pentru a le rambursa statelor membre ajutorul militar în natură oferit Ucrainei şi este în curs de mobilizare o sumă suplimentară de 500 de milioane de euro.

Conform CE; războiul a dus la prăbuşirea veniturilor fiscale, a celor obţinute din exporturi şi a altor venituri, care a fost agravată de confiscarea ilegală, pe scară largă, a unor active şi a unor produse pentru export, inclusiv în sectorul agricol, în timp ce cheltuielile esenţiale au crescut vertiginos. Fondul Monetar Internaţional a estimat că decalajul din balanţa de plăţi a Ucrainei se va ridica la aproximativ 14,3 miliarde de euro (15 miliarde USD) până în luna iunie.

„Comisia intenţionează să propună acordarea unei asistenţe macrofinanciare suplimentare Ucrainei în 2022, sub formă de împrumuturi de până la aproximativ 9 miliarde EUR, care ar urma să fie completată cu contribuţii din partea altor parteneri bilaterali şi multilaterali de la nivel internaţional, inclusiv a ţărilor din grupul G7. Plăţile se vor face în tranşe cu scadenţe lungi şi cu rate avantajoase ale dobânzilor, datorită garanţiei de la bugetul Uniunii. Acest lucru va fi posibil doar dacă statele membre acceptă să pună la dispoziţie garanţii suplimentare. Corelată cu granturile acordate de la bugetul UE pentru subvenţionarea plăţilor aferente ale dobânzilor, această asistenţă macrofinanciară suplimentară îi va permite Ucrainei să beneficieze de un sprijin bine coordonat şi deosebit de avantajos”, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte reconstrucţia Ucrainei, CE apreciază că va fi necesar un efort financiar major la nivel mondial. Câtă vreme agresiunea Rusiei continuă, nu se ştie încă precis care este valoarea totală a nevoilor de reconstrucţie ale Ucrainei. Cu toate acestea, este important să fie concepute încă de pe acum principalele elemente constitutive ale acestui efort internaţional. Sprijinul va trebui să acordat pe termen mediu spre lung.

Efortul de reconstrucţie ar trebui să fie condus de autorităţile ucrainene în strânsă colaborare cu Uniunea Europeană şi cu alţi parteneri esenţiali, precum cei din grupurile G7 şi G20 şi alte ţări terţe, dar şi cu instituţiile financiare internaţionale şi cu organizaţiile internaţionale. Parteneriatele dintre oraşele şi regiunile din Uniunea Europeană şi cele din Ucraina vor îmbogăţi şi vor accelera reconstrucţia.

O platformă de coordonare internaţională („platforma pentru reconstrucţia Ucrainei”), gestionată în comun de Comisie, reprezentând Uniunea Europeană, şi de guvernul Ucrainei, ar funcţiona ca un organism supraierarhic de guvernanţă strategică, responsabil cu aprobarea unui plan de reconstrucţie elaborat şi pus în aplicare de Ucraina, căreia UE îi va furniza sprijin sub formă de capacităţi administrative şi de asistenţă tehnică. Această platformă ar reuni partenerii şi organizaţiile de sprijin, printre care statele membre ale UE, alţi parteneri bilaterali şi multilaterali şi instituţii financiare internaţionale. Parlamentul Ucrainei şi Parlamentul European ar urma să participe în calitate de observatori

Planul de reconstrucţie „RebuildUkraine” aprobat de platformă, bazat pe o evaluare a nevoilor, ar constitui baza în raport cu care Uniunea Europeană şi ceilalţi parteneri vor stabili sectoarele prioritare selectate pentru finanţare şi proiectele specifice. Platforma ar urma să coordoneze resursele de finanţare şi destinaţia acestora pentru a le optimiza utilizarea şi va monitoriza progresele înregistrate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a planului.

Pentru a susţine planul de reconstrucţie, Comisia propune instituirea Mecanismului „RebuildUkraine” ca principal instrument juridic pentru acordarea sprijinului din partea Uniunii Europene, prin intermediul unei combinaţii de granturi şi împrumuturi. Această iniţiativă ar urma să fie integrată în bugetul UE, ceea ce îi va garanta transparenţa, răspunderea şi buna gestiune financiară, cu o legătură clară către investiţii şi reforme.

„Invadarea neprovocată şi nejustificată a Ucrainei de către Rusia a cauzat suferinţe umane îngrozitoare şi distrugeri masive în întreaga ţară, obligând milioane de ucraineni nevinovaţi să îşi părăsească locuinţele. Ucraina poate conta pe ajutorul deplin al UE. UE va continua să îi furnizeze Ucrainei sprijin financiar pe termen scurt, pentru răspunde nevoilor acesteia şi pentru a-i permite să menţină funcţionarea serviciilor de bază. De asemenea, suntem pregătiţi să ne asumăm un rol de lider în cadrul eforturilor internaţionale de reconstrucţie, pentru a contribui la reclădirea unei Ucraine democratice şi prospere. Aceasta înseamnă că investiţiile vor fi corelate cu reforme care vor sprijini Ucraina în urmărirea parcursului său european”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.