Mihai Precup, secretar de stat MFP: 70% din investitorii instituţionali care au participat la IPO-ul Allegro în Varşovia în 2020 aveau conturi şi la BVB

Autor: Ramona Cornea 19.05.2022

70% din investitori instituţionali care au participat la oferta de vânzare de acţiuni în toamna lui 2020 pe Bursa de la Varşovia a retailerului Allegro, în valoare de 1,8 mld. euro şi în urma căruia compania a fost evaluată la 10 mld. euro, aveau conturi şi la Bursa de la Bucureşti la acea dată, spune un secretar de stat din Finanţe cu privire la expunerea bursei locale în contextul listării Hidroelectrica.

„Ne-am uitat şi am văzut că undeva la 70% din investitorii prezenţi la oferta Allegro aveau deja conturi pe BVB, deci avem investitori instituţionali la Bucureşti, iar interesul nostru este să dezvoltăm în primul rând bursa de aici“, spune Mihai Precum la Summitul ZF ESG, Pilonul Dezvoltării Durabile. „Ministerul Fi­nanţelor este acţionar direct în Fon­dul Proprietatea, anul acesta ne-am crescut participarea de la 1% la 5,7% şi sunt implicat direct în subiectul Hidroelectrica“, continuă el.

ZF a scris recent că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a trimis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Nicolae Ciucă, dar şi preşedintelui Senatului Florin Cîţu şi preşedintelui Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, în care militează pentru o ofertă exclusiv locală pentru acţiunile Hidroelectrica, ultima perlă energetică nelistată din portofoliul statului.