Întrebare-cheie: unde îşi îndreaptă atenţia Rusia după ce a preluat controlul total în Mariupol? Poate lua şi linia Mării Negre? De ce a fost ocupată Insula Şerpilor? Are o valoare strategică: presupune supravegherea mai bună a bazelor militare din România şi controlul accesului la gurile Dunării

Autor: Răzvan Botea 19.05.2022

„O concentrare atât de mare de trupe a urmărit astfel de obiective.“

Căderea simbolică a Mariupolului, ultimul oraş important rămas necucerit de ruşi la Marea Azov, ridică întrebarea dacă Rusia urmăreşte să taie accesul Ucrainei şi la Marea Neagră să sugrume economic Ucraina.

„Da. Acesta a fost obiectivul de la început. O concentrare atât de mare de trupe a urmărit astfel de obiective. De ce a fost ocupată Insula Şerpilor? Are o valoare strategică: presupune supravegherea mai bună a bazelor militare din România şi controlul accesului la gurile Dunării“, explică, pentru ZF, Cristian Pârvulescu, politolog.

Rusia deţine în acest moment controlul asupra portului Herson, de pe fluviul Nipru, care are legătură directă şi cu Marea Neagră. Deşi Rusia nu deţine controlul celui mai important port de la Marea Neagră – Odesa –, acesta este închis şi o bună parte din fluxurile de mărfuri ucrainene, în special grâne, au ajuns în porturile din România pe cale terestră, ca mai apoi să plece din porturile româneşti pe calea Dunării sau mării.

Exportul ucrainean este important nu doar pentru ca economia Ucrainei să reziste, ci şi pentru a preveni o criză alimentară, în special în zona Africii: Ucraina este al patrulea cel mai mare exportator mondial de cereale.

Cristian Pârvulescu: Putin nu se limitează doar la Donbas. Nici acum, după ce a suferit o serie de înfrângeri tactice – distrugerea crucişătorului Moskva. Putin nu a renunţat şi speră în continuare că poate începe o ofensivă, pentru că nu are psihologia celui care recunoaşte că a greşit. Câtă vreme va fi la conducere, nu este doar un pericol pentru Ucraina, el vrea distrugerea Uniunii Europene

Mariupol, ultimul bastion important al ucrainenilor de la Marea Azov a căzut săptămâna aceasta, după ce rezistenţa din combinatul siderurgic Azovstal s-a predat. Victoria asupra Mariupolului este mai mult simbolică, explică Cristian Pârvulescu, fiind o victorie politică a lui Vladimir Putin, mai degrabă decât una militară.

„Asta nu înseamnă că Rusia şi-a îndeplinit obiectivele strategice, pentru că nu poate asigura securitatea Mariupolului şi alte zone, câtă vreme nu reuşeşte să-i împingă pe ucraineni dincolo de Donbas. Mariupol avea o funcţie simbolică, pentru că a fost recucerit în 2014 de ucraineni şi batalionul Azov“, a mai spus Cristian Pârvulescu.

Iniţial, Rusia a concentrat trupe pe aproape întreg teritoriul ucrainean.  Acum operaţiunile militare se desfăşoară mai mult în Donbas, însă şi oraşul-port Odesa, la malul Mării Negre, a fost atacat cu rachete săptămâna aceasta.

„Putin nu se limitează doar la Donbas. Nici acum, după ce a suferit o serie de înfrângeri tactice – distrugerea crucişătorului Moskva. Putin nu a renunţat şi speră în continuare că poate începe o ofensivă, pentru că nu are psihologia celui care recunoaşte că a greşit. Câtă vreme va fi la conducere, nu este doar un pericol pentru Ucraina, el vrea distrugerea Uniunii Europene“ a mai spus Cristian Pârvulescu.

razvan.botea@zf.ro