Război în Ucraina 19 mai 2022

Ziarul Financiar 18.05.2022

UE, investiţii de 300 mld. euro pentru reducerea independenţei energetice faţă de Rusia

Comisia Europeană a propus, miercuri, un plan de investiţii în energie ecologică de până la 300 de miliarde de euro până în anul 2030, în cadrul acţiunilor de reducere a dependenţei energetice de Rusia, informează publicaţia Der Spiegel, citat de Mediafax. „Trebuie să diminuăm cât se poate de rapid dependenţa energetică de Rusia. Mobilizăm în acest scop până la 300 de miliarde de euro", a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.

 

Primul rus judecat pentru crime de război în Ucraina a pledat vinovat

Un tribunal districtual din Kiev s-a reunit miercuri pentru a începe primul proces pentru crime de război împotriva unui soldat rus care a participat la invazia din 24 februarie şi care a omorât un civil. El a pledat vinovat, potrivit Mediafax. Vadim Shishimarin, un comandant de tancuri rus, în vârstă de 21 de ani, este deţinut în Ucraina. Tânărul rus este acuzat de uciderea unui civil în vârstă de 62 de ani în satul Chupakhivka, din nord-estul Ucrainei, la data de 28 februarie, scrie Reuters.

 

Rusia acuză Ucraina că nu vrea să negocieze pentru oprirea conflictului militar

Administraţia de la Kremlin a acuzat, miercuri, Ucraina de lipsă totală de voinţă pentru negocieri în scopul opririi conflictului militar, informează cotidianul Le Figaro, citat de Mediafax. „Negocierile nu avansează şi constatăm o lipsă totală de voinţă din partea negociatorilor ucraineni de a continua acest proces", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. În schimb, marţi, Administraţia Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că este responsabilă de suspendarea negocierilor pentru un armistiţiu general şi un acord de pace.

 

Suedia şi Finlanda au depus oficial cererile de aderare la NATO, după zeci de ani de neutralitate

Finlanda şi Suedia au solicitat oficial miercuri aderarea la NATO, o mişcare care, dacă ar fi aprobată, ar transforma în mod fundamental peisajul de securitate al Europei de Nord şi ar oferi alianţei un avantaj valoros împotriva Rusiei după invdarea Ucrainei de către Rusia, scrie publicaţia The Wall Street Journal. Cererea celor două ţări nordice de a adera la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord rupe cu o doctrină de apărare de decenii, care s-a bazat pe un  echilibru dintre parteneriatele politice şi de securitate cu alte naţiuni occidentale, rămânând în afara alianţelor militare formale.

 

UE propune o finanţare de 9 miliarde de euro pe termen scurt pentru Ucraina

Executivul a Uniunii Europene a propus pentru prima dată să ofere până la 9 miliarde de euro, echivalentul a 9,5 miliarde de dolari, pentru a ajuta Ucraina să-şi plătească facturile până la finalul anului 2022, o mişcare care este în linie cu planurile  SUA de a oferi ajutor imediat pe termen scurt. Fondurile, care trebuie să fie aprobate de statele membre UE, vin pe lângă un împrumut de 1,2 miliarde de euro în această primăvară. Europa şi aliaţii săi occidentali încearcă să-l ajute pe preşedintele Volodimir Zelenski să plătească datoriile şi să continue să ofere servicii de bază ucrainenilor pe fondul crizei generate de invazia rusă.

 

Rusia ţine captivi 3.000 de civili în oraşul unde au fost transferaţi şi luptătorii din Mariupol, spune Kievul

Forţele ruse reţin deja peste 3.000 de civili din Mariupol într-o fostă închisoare din Olenivka, a declarat, marţi, specialistul ucrainean pentru drepturile omului, Liudmila Denisova, într-un comunicat. Civilii sunt reţinuţi acolo pentru cel puţin 30 de zile pentru un aşa-numit proces de filtrare, cei consideraţi cei mai „nesiguri“ - inclusiv foştii militari şi ofiţeri de aplicare a legii - trebuind să rămână timp de două luni, a spus ea, citată de WSJ.

 

Maia Sandu, în Parlamentul European: Noi facem parte din Europa, valorile UE sunt valorile noastre. Vă cer sprijin pentru Moldova

„Noi facem parte din Europa, valorile Uniunii Europene sunt valorile noastre“, a spus Maia Sandu în plenul Parlamentului European: „Acordarea statutului de ţară candidat pentru Moldova este decizia cea bună“. Deşi există provocări, Moldova e hotărâtă să rămână o parte a lumii libere, a mai spus preşedinta Republicii Moldova. Noi facem parte din Europa, valorile UE sunt valorile noastre. Vă cer sprijin pentru Moldova, pentru cei care doresc să-şi păstreze democraţia şi libertatea. Independenţa noastră, dezvoltarea paşnică, reformele economice şi politice trebuie să aibă o ancoră. Această ancoră este perspectiva clară de aderare la UE“, a spus în plenul Parlamentului European, Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, citată de Mediafax.