Modelul construcţiilor, replicat în industria alimentară: Oficial, salariul minim din industria alimentară şi din agricultură, sector cu 300.000 de angajaţi, va fi de 3.000 de lei brut din iunie 2022

Autori: Adelina Mihai , Florentina Niţu 20.05.2022

Salariul minim creşte de la 2.550 la 3.000 de lei brut pe lună pentru aproximativ 300.000 de salariaţi din industria alimentară şi din agricultură Legea a fost publicată marţi în Monitorul Oficial şi se aplică de la 1 iunie 2022 până la finalul anului 2028 Ioan Popa, TRANSAVIA: Măsura guvernului Ciucă e la fel de bună ca reducerea TVA la alimente la 9% din vremea guvernului Ponta Dragoş Frumosu, Sindalimenta: Creşterea salariilor este singura şansă de a aduce înapoi o parte din muncitorii calificaţi din străinătate Mădălina Racoviţan, KPMG: Excepţiile pot crea distorsiuni pe piaţa muncii.

Salariul minim va creşte de la 2.550 de lei brut pe lună la 3.000 de lei brut pe lună pentru circa 300.000 de salariaţi din industria alimentară şi din agricultură de la 1 iunie 2022, potrivit unei legi publicate ieri în Monitorul Oficial. În valori nete, salariile minime ale angajaţilor din aceste sectoare vor creşte cu 250 de lei pe lună, de la 1.524 de lei net în prezent la 1.774 de lei net din iunie 2022. Măsura a fost prevăzută în cadrul programului guvernamental „Sprijin pentru România“, lansat în urmă cu aproximativ o lună.

„Cu toate că niciunul dintre angajaţii noştri nu este încadrat pe salariul minim, venitul mediu brut la nivel de companie depăşind 8.000 lei (4.680 lei net - n.red.), considerăm că măsura luată de guvernul Ciucă de a creşte salariul minim garantat în industria alimentară şi agricultură prin scutirea de contribuţii la sănătate, impozit pe venit şi Pilonul II, deci fără a pune presiune de costuri pentru angajatori, este de aceeaşi magnitudine ca cea luată de  guvernul Ponta pentru reducere a TVA la 9% pentru produsele alimentare. Efectele resimţite vor fi pe multiple paliere: la nivelul angajaţilor, al companiilor, al sectorului şi la nivel societal“, a spus Ioan Popa, fondatorul şi preşedintele  TRANSAVIA, liderul pieţei de carne de pui, unul dintre cei mai mari jucători din industria alimentară, cu peste 2.300 de angajaţi.