Cea mai importantă lege pentru siguranţa energetică a României ajunge pe biroul lui Iohannis. Gazul din Marea Neagră poate fi vândut oriunde

Autor: Roxana Petrescu 19.05.2022

Cea mai importantă lege pentru viitorul energetic al României, Legea Offshore, care stabileşte condiţiile de explorare şi exploatare a gazului din Marea Neagră, evaluat azi la 200 mld. euro, a fost adoptată de parla­ment, mergând acum spre avizare către preşedintele Klaus Iohannis.

Legea nu-i mai obligă pe producători să-şi vândă o parte din gazul extras aici, dar conţine totuşi anumite limitări. Punerea lor în aplicare ridică însă semne de întrebare. Deşi dispare obligati­vitatea ca jumătate din cantităţi să fie vândute local, prevedere din Legea Offshore din 2018 care a dus la blocarea investiţiilor, se introduce dreptul de preemţiune al statului asupra canti­tăţilor.

Astfel, cantităţile comercia­lizate vor fi oferite în prealabil spre vânzare cu prioritate statului român, prin Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS).

Mai departe, ANRSPS va accepta sau refuza oferta în termen de 7 zile de la recep­ţia acesteia, absenţa unui răspuns echivalând cu un refuz al ofertei.

ANRSPS, autoritate de stat care va avea un rol-cheie în tranzacţionarea gazului din Marea Neagră, este condusă acum de Georgian Pop, care în perioada 2012-2016 a fost preşedintele Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.