Un român cheltuie lunar pe alimente de bază cu peste 50% mai mult ca un ungur, deşi câştigă în medie cu 20% mai puţin

Autor: Cristina Roşca 19.05.2022

Un român cheltuie lunar pe alimente 146 de euro, acesta fiind cel mai „scump“ coş de cumpărături din regiune, cu 55% peste valoarea celui din Ungaria, unde salariul mediu e cu 20% mai mare, arată o analiză făcută de ZF pe baza datelor Euromonitor şi Eurostat. Astfel, un român cheltuie lunar pe mâncare mai mult decât un ceh sau un ungur, deşi are salariul mediu net lunar mai mic decât aceştia.

Valoarea coşului de cumpărături poate fi influenţată de mai mulţi factori, principalii fiind preţurile şi cantităţile achiziţionate.

Spre exemplu, este cunoscut faptul că în România fenomenul risipei alimentare este des întâlnit, aşa că oamenii cumpără mai mult decât consumă şi apoi aruncă. Acest fapt poate influenţa valoarea coşului în egală măsură cu preţurile. Cifrele sunt aferente anului 2020, cel mai recent an pentru care există date. Ele sunt în continuare relevante dat fiind că ilustrează o situaţie regională şi pun România în perspectivă.

Este adevărat că inflaţia este astăzi una dintre principalele probleme locale şi globale deopotrivă, însă acest fenomen s-a acutizat în special în 2022, când antreprenorii şi executivii din retail şi FMCG spun că preţurile au crescut la raft şi cu 10%.

Astfel, datele pe 2022 ar putea să arate un coş mai scump faţă de nivelul de 146 de euro prezentat de ZF, însă nu neapărat.