Răsturnare de situaţie: Ucraina nu mai cere încetarea focului, cere mai multe arme să lupte cu ruşii

Autor: Ştefan Stan 19.05.2022

Susţinătorii occidentali ai Ucrainei ar trebui să furnizeze ţării mai multe arme şi să impună sancţiuni mai severe Rusiei, în loc să ceară o încetare temporară a focului, potrivit unui consilier din administraţia preşedintelui Volodymyr Zelensky, scrie FT. 

"Nu ne oferiţi o încetare a focului - acest lucru este imposibil fără o retragere totală a trupelor ruseşti", a declarat Mykhailo Podolyak într-un tweet de joi.

Premierul italian Mario Draghi a devenit cel mai recent oficial occidental care a cerut o încetare urgentă a focului, invocând necesitatea de a creşte exporturile de cereale ucrainene.

"Pentru a preveni agravarea crizei umanitare, trebuie să ajungem la o încetare a focului cât mai curând posibil şi să reluăm negocierile - aceasta este poziţia Italiei şi a UE", a declarat Draghi joi.

Însă Podolyak a declarat că Ucraina are nevoie de mai mult armament occidental pentru a elibera teritoriile capturate de Rusia, mai degrabă decât de o încetare temporară a focului care ar da timp militarilor ruşi să se regrupeze şi să atace din nou.

Podolyak a arătat, de asemenea, spre acordurile de la Minsk din 2015, care nu au reuşit să pună capăt ostilităţilor în regiunea Donbas, situată în estul îndepărtat.

"Ucraina nu este interesată de un nou 'Minsk' şi de reluarea războiului peste câţiva ani", a declarat Podolyak.

"Până când Rusia nu va fi pregătită să elibereze complet teritoriile ocupate, echipa noastră de negociere este reprezentată de arme, sancţiuni şi bani", a adăugat el.