Compensarea pierderilor investitorilor în LUNA şi UST. Ce a spus de fapt Vitalik Buterin: Micii investitori ar trebui protejaţi înaintea marilor balene

Autor: Alex Ciutacu 19.05.2022

Implozia ecosistemului Terra de săptămâna trecută a răvăşit piaţa crypto, după ce aşa-numitul stablecoin „algoritmic” TerraUSD a pierdut paritatea cu dolarul american, iar moneda LUNA – parte din ecosistem – s-a prăbuşit cu peste 99%.

Mai mulţi investitori au reclamat că şi-au pierdut economiile în crahul proiectului Terra, ceea ce a determinat comunitatea să vină cu propuneri pentru a rezolva măcar parţial problemele create de această evoluţie.

Un investitor a propus ca Terra să folosească fondurile pe care le mai are pentru a compensa investitorii, iar această propunere a fost sprijinită la nivel declarativ şi de Vitalik Buterin, omul de facto din spatele Ethereum, notează Fortune.

Buterin a fost de acord cu utilizatorul care a propus că oamenii din spatele proiectului ar trebui să folosească fondurile rămase pentru a compensa pierderile micilor investitori în primul rând, nu pe cele ale „balenelor bogate”.

Cofondatorul Ethereum a preluat mesajul utilizatorului şi a explicat într-o postare pe Twitter că susţine sprijinirea micilor investitori care ar fi fost induşi în eroare „de un influencer” cu privire la modul în care funcţionează proiectul. Totodată, el propune ca marii investitori să fie lăsaţi pe cont propriu.

„Precedentul evident este asigurarea FDIC (de până la 250.000 de dolari de persoană)”, a scris Vitalik Buterin pe Twitter.

Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) este o agenţie independentă creată de Congresul american în era Marii Recesiuni şi funcţionează ca un factor de garantare.

Declaraţia lui Buterin a fost rostogolită în mediul online de cei care critică piaţa crypto şi a fost interpretată drept o cerere ca statul să îi despăgubească pe investitori. Totuşi, cofondatorul Ethereum se referea la un sistem de compensare care să acopere cei mai mici investitori, aşa cum FDIC garantează sume de „până la” 250.000 de dolari.

Un alt exemplu de sistem adus în discuţie de Vitalik Buterin este cel din legislaţia muncii din Singapore, care se concentrează în primul rând pe protejarea situaţiei angajaţilor cu salarii mici din piaţa muncii.

Vitalik Buterin a criticat încă o dată aşa-numitele monede stabile „algoritmice”, spunând că este un termen de propagandă menit să ofere încredere în active a căror valoare nu este menţinută stabilă printr-un colateral, aşa cum se întâmplă la alte monede stabile din piaţă.

„Trebuie să înţelegem că sunt două lucruri foarte diferite”.