ZF Agropower. Soţii Pană-Dinică s-au mutat din Piteşti în localitatea Cerna Vaideeni din judeţul Vâlcea, într-o casă moştenită pe care a transformat-o în spaţiu de cazare pentru turişti

Autor: Florentina Niţu 20.05.2022

♦ Ei au o livadă de pomi fructiferi şi o plantaţie de 1.200 mp de zmeură.

Rodica Pană-Dinică, fostă angajată într-o multinaţională în domeniul producţiei în oraşul Piteşti, a dat viaţa de la oraş pe cea de la ţară, alături de soţul său de profesie inginer.

Ei s-au mutat în localitatea Cerna Vaideeni din judeţul Vâlcea, într-o casă moştenită de la părinţii soţului pe care au transformat-o într-un spaţiu de cazare pentru turişti. Lângă aceasta au şi o livadă de pomi fructi­feri şi o plantaţie de zmeură care se întinde pe 1.200 de metri pătraţi.

„Schimbarea pe care am făcut-o a pornit de la faptul că mama soacră avea o casă la ţară şi soţul meu a moştenit-o. Am hotărât să o modernizăm şi să beneficiem atât noi cât şi musafirii noştri de această locaţie fru­moasă, care se află lângă pădure, şi conside­răm că a fost o alegere bună. A fost greu la început până ne-am acomodat, pentru că am trăit şi am lucrat amândoi în oraş, dar după 40 de ani am zis că este o schimbare benefică pentru noi definitiv“, a povestit Rodica Pană, Dinică, cofondator al Casei cu Zmeură Gal­benă şi Casa Bunătăţi de la Rodica. Ea a fost pre­zentă în cadrul emisiunii ZF Agropower, un pro­iect susţinut de Banca Transilvania.

Aceasta a adău­gat că se adre­sează atât celor care trăiesc în oraş şi doresc să simtă atmos­fera de la ţară desculţi prin iarbă şi să guste un fruct direct din copac, natural, proaspăt în Oltenia de sub munte, cât şi celor care vor să facă o schimbare şi îşi doresc să simtă cum e viaţa în mediul rural.

Celor din urmă, antrepre­noarea le transmite să facă acest pas, dacă sunt dispuşi să facă compro­misuri şi dacă au suficientă răbdare să accepte condiţiile de la ţară şi să renunţe la confortul oraşului.

„Când mi-am dat seama că ceea ce făceam nu mă mai motiva, am decis să fac o schimbare şi soţul m-a încurajat să mă gândesc ce facem în următorii 50 de ani. Astfel, am hotărât că merită să renovăm şi să readucem la viaţă proprietatea moştenită de la părinţii săi, cu livadă de pomi fructiferi şi o plantaţie de zmeură. Am pus pe hârtie plusurile şi minusurile vieţii la ţară, ce putem să facem pentru a ne întreţine, şi bineînţeles, iniţial, niciunul dintre noi n-a renunţat la serviciu, dar în acelaşi timp încercam să ne ducem visul la bun sfârşit“, a mai spus Rodica Pană-Dinică.

Casa este amenajată în stil tradiţional, cu zestrele din lada soacrei, ca să vadă şi orăşenii cum trăiau în urmă cu câţiva zeci de ani bunicii de la ţară, iar instalaţiile şi obiectele sanitare sunt noi, a explicat antreprenoarea. Iniţial, ea a lucrat timp de trei ani la o pensiune, unde a căpătat deprinderi despre servicii hoteliere şi ulterior a investit în transformarea casei în loc de cazare pentru turişti. Vara vin cei mai mulţi turişti pentru că pot să mănânce şi zmeură şi fructe, a explicat ea.

„Avem un mic business de care ne bucurăm atât noi cât şi prietenii şi rudele şi turiştii care vin. Eu şi soţul meu încă muncim în alte domenii pentru a investi în businessul acesta“, a conchis Rodica Pană-Dinică.