Apropo de inflaţie şi de dobânzi mari: la ce bănci au depozite fondurile de pensii Pilon II, cei mai mari investitori ai Bursei de Valori Bucureşti. Pe listă, BCR, CitiBank, ING

Autor: Liviu Popescu 20.05.2022

♦ Cel mai probabil, depozitele sunt pe scadenţe scurte, fiind lichiditate, acolo unde este cazul, pentru investiţii în titluri de stat, acţiuni şi alte instrumente financiare ♦ „Decizia de a plasa în depozite ia în calcul mai multe criterii, dintre care cele mai importante sunt calitatea băncii şi pricing-ul oferit“.

BCR, Citibank, ING, Banca Românească, Raiffeisen, CEC, BRD şi Garanti Bank sunt instituţiile de credit care figurează în cele mai recente rapoarte analizate de ZF cu depozite atrase de la cei mai mari investitori ai Bursei de Valori Bucureşti, adică cele şapte fonduri de pensii Pilon II.

Aşadar, circa 1,6 miliarde de lei erau „parcate“ la aceste bănci la 31 de­cembrie 2021, adică echivalentul a 2% din activul total al fondurilor Pilon II, astfel de instrumente finan­ciare fiind de obicei pe scadenţe scurte pentru a putea fi lichiditate în vederea unor noi plasamente. Spre compara­ţie, la decembrie 2021, titlurile de stat (investiţii pe termen lung) aveau circa 60% din active, iar portofoliul de acţiuni, în cea mai mare parte la Bursa de Valori Bucureşti, reprezenta 26%.

„Decizia de a plasa în depozite ia în calcul mai multe criterii dintre care cele mai importante sunt calitatea băncii şi pricing-ul oferit“, spune un manager al unui administrator P2. Cu alte cuvinte, dobânda oferită de bancă şi solvabilitatea aces­teia sunt criteriile principale luate în calcul de administratori.