Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Alexandru Combei, BRD AM: Privită în context regional şi global, bursa locală a avut o performanţă foarte bună în acest an

Autor: Eduard Ivanovici 20.05.2022

♦ Minus 8% pe indicele BET în 2022, faţă de un declin de 23% pe WIG20 din Varşovia şi 18% pe indicele maghiar BUX ♦ Stoxx 600, declin de 13% anul acesta.

Bursa de Valori Bucureşti a scăzut de la începutul anului cu peste 8% prin prisma evoluţiei indicelui de referinţă BET, după un 2021 marcat de o creştere istorică de 33%.

Totuşi, dinamica pieţei locale de capital de anul acesta este mai bună decât majoritatea burselor europene, spune Alexandru Combei, director de investiţii la BRD Asset Management, unul dintre cei mai mari admi­nistratori de fonduri mutuale din România, cu active sub gestiune de aproape 4 miliarde de lei.

„Dacă ne uităm la ceea ce a făcut Bursa de la Bucureşti în acest an, performanţa este foarte bună, fiind privită în context regional şi global. Trebuie să ne comparăm, în principal, cu bursele regionale – vorbim aici de Polonia, Ungaria, Cehia. Polonia are un declin de două cifre, deci alte burse au suferit mult mai mult. Nu mai vorbim de pieţele globale, dezvoltate. Din punct de vedere al performanţei, aş zice că această primă parte a anului a fost relativ bună dacă o punem în context”, a spus Alexandru Combei în timpul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi din 19 mai.

WIG20, indicele de referinţă al bursei din Varşovia, a scăzut cu aproximativ 23% în 2022, iar la Budapeste, indicele BUX suferă un declin de circa 18%. În vestul continentului, DAX 30 din Frankfurt şi CAC 40 din Paris au coborât cu 14%, la fel şi indicele milanez FTSE-MIB. Stoxx 600, indice care monitorizează activitatea a 600 de companii din economii precum Norvegia, Regatul Unit, Austria şi Belgia, s-a depreciat cu 13%.

La polul opus, IBEX 35 din Madrid şi indicele PX din Praga au pierdut doar 4,4%, respectiv 5,6%. La Londra, FTSE 100 este pe minus cu 3,2%.

„Toată regiunea a căpătat o primă de risc suplimentară din cauza apropierii de zona conflictului. Alte pieţe sunt poate mai adânci, iar investitorii instituţionali sunt mai prezenţi, ei tinzând să fie mai agresivi. De aceea bursa noastră a fost mai protejată, poate participarea investitorilor de retail a fost mai ridicată”, adaugă reprezentantul BRD.

Alexandru Combei argumentează că investitorii instituţionali locali, fondurile de pensii, sunt mai puţin activi în ceea ce priveşte vânzările, evoluţia BVB fiind ajutată, de asemenea, şi de mixul principalilor indici.

„Principalele companii de la bursa noastră sunt din domeniul petrol-gaze şi energie, care oferă randamente bune privind dividendele, în acest context în care energia este la modă şi există creşteri importante ale preţurilor. Deci oferă, teoretic, o protecţie destul de bună împotriva inflaţiei.”

BET-NG, indice care reflectă evoluţia companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB care au domeniul principal de activitate energia şi utilităţile aferente, are cea mai bună dinamică din rândul indicilor bursei locale în 2022, minus 2,9%. Prin comparaţie, indicele consultativ BETAeRO s-a depreciat cu 10%, iar BET-BK, care urmăreşte evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare, cât şi a Fondului Proprietatea, este pe minus cu 5,6%.

Cele 20 de companii din BET au înregistrat o creştere de 90% a veniturilor în T1/2022 faţă de acelaşi interval de anul trecut, iar profiturile au urcat cu 66%, conform calculelor efectuate de ZF pe baza datelor din rapoartele financiare publicate la BVB.

 

Ce a mai afirmat Alexandru Combei în timpul emisiunii:

► Într-un fel este normal ceea ce se întâmplă. Sprijinul băncilor centrale scade la nivel global, unele dintre ele trecând printr-o etapă mai restrictivă. Nu vorbim doar de majorare de dobânzi, ci şi de acea relaxare cantitativă, tipărire de bani... Fed, banca centrală a SUA, va începe de la 1 iunie această politică de a retrage bani. Într-o astfel de perioadă, este clar că pieţele globale sunt mai volatile.

► Altă categorie relevantă la Bucureşti sunt acţiunile bancare, în contextul în care băncile centrale majorează dobânzile, corelate cu profitul băncilor. În ultimii 10-15 ani, băncile au suferit mult când băncile centrale au ţinut dobânzile foarte jos. Noi nu avem multe companii „growth” ca în indicele Nasdaq, companii care înregistrează rate foarte puternice de creştere a profiturilor, multe dintre ele generând pierderi. Ele sunt cele mai sensibile când nivelul dobânzilor creşte.

► Din punctul nostru de vedere, rezultatele din T1 au fost peste aşteptări, ceea ce confirmă şi faptul că economia noastră a performat destul de bine în T1 (...) Putem privi cu precauţie rezultatele pentru perioada următoare