Henk Paardekooper, CEO al First Bank: Presiunea inflaţionistă era deja mare, iar efectele războiului o vor amplifica. Economia românească va simţi impactul mai larg al războiului de la graniţă. Sectorul bancar va continua să se consolideze, sunt prea multe bănci

Autor: Claudia Medrega 20.05.2022

„Cred că încă sunt prea multe bănci, dar nu par să existe bănci cu adevărat problematice, când te uiţi la primele 20 din sector, care constituie 98% din totalul activelor bancare. Rezervele de capital sunt puternice şi capabile să absoarbă un şoc. Deci, cele mai mari provocări sunt cele exterioare sistemului, precum o reducere semnificativă a creşterii PIB-ului, inflaţia, deficitul fiscal-bugetar“, consideră şeful First Bank.

Un război atât de aproape, în Europa, are un impact ne­gativ asupra sentimen­tu­lui general şi încrederii, lu­cru care nu este nicio­dată constructiv pentru economie, susţine Henk Paardekooper, executive president/ CEO al First Bank, care are experienţă de circa trei decenii în banking.

El anticipează că economia României va resimţi impactul mai larg al războiului de la graniţă dintre Rusia şi Ucraina din cauza efectelor generale de şoc şi vedem deja preţuri mai mari la energie şi resurse na­turale, existând un impact şi asupra lanţului de aprovizionare cu alimente şi mărfuri.

„Presiunea inflaţionistă era deja mare, iar efectele războiului o vor face mai mare, ceea ce vedem deja că se întâmplă. Inflaţia creşte peste tot, inclusiv în România“, a declarat şeful First Bank pentru ZF.