ZF Live. Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank România: O decelerare a creditării este aşteptată, întrebarea este cât de mare va fi. Fiind mai optimistă, văd scăderea producţiei noi de credite cu 15%-25%. În aprilie-mai se vede deja decelerarea aplicaţiilor noi de credite

Autor: Mircea Nica 20.05.2022

♦ Mihaela Bîtu, CEO, ING Bank România: Constatăm o uşoară decelerare şi la creditele ipotecare, mai ales creditele Noua Casă, care au dobânzi doar variabile. Acolo este sub aşteptări cererea. În rest vedem o uşoară decelerare. Acum să vedem cât de mult se va accentua în perioada următoare.

Decelerarea creditării în perioada următoare este o certitudine, mai ales din cauza inflaţiei care afectează solvabilitatea persoanelor, a spus Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank România, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„O decelerare a creditării cu siguranţă o aşteptăm. Acum să vedem cât de mare va fi. Unii vorbesc de reducerea producţiei noi de credite poate până la 50%. Eu fiind mai optimistă nu cred că vom ajunge acolo, dar putem să avem o decelerare cu 15%, 20% sau 25% a producţiei noi de credite. Vom vedea. O anumită parte a cererii la persoane care au venituri mai mici dat fiind impactul din inflaţie, li se va reduce sau li s-a redus deja capacitatea de îndatorare. O parte a cererii care poate acum un an era solvabilă, la acest moment nu este solvabilă prin simplul fapt că nu există spaţiu în bugetul personal sau cel al gospodăriei. Acesta este un fenomen care va fi acolo pentru ceva vreme.“, a explicat Mihaela Bîtu.