ZF Investiţi în România! Cristi Valentin Misăilă, primarul Focşaniului: Actualizarea preţurilor din contractele publice va pune presiune suplimentară pe bugetele locale

Autor: Alex Ciutacu 24.05.2022

Primăria a aprobat două parteneriate noi pentru proiecte de învăţământ dual. ♦ Bugetul de investiţii al municipiului pentru anul 2022 este de circa 200 mil. lei, reprezentând 46% din bugetul total

Autorităţile publice care contrac­tează servicii private pentru realizarea investiţiilor se văd nevoite să actualizeze anumite preţuri, în contextul inflaţiei ridicate şi a instabilităţii lanţurilor de aprovizionare, ceea ce pune o presiune suplimentară pe bugetele locale, a explicat Cristi Valentin Misăilă, primarul municipiului Focşani, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank. 

 „E o sarcină financiară în plus pentru bugetul local pentru că toate aceste actuali­zări se vor răsfrânge direct asupra bugetului local, nemaifiind alocate suplimentări de sume de la Uniunea Europeană. Practic, aceste actualizări vor creşte partea de cofi­nanţare suportată de către bugetul local“. 

Până ca guvernul să aprobe actualizarea indicatorilor tehnico-economici din contractele publice printr-un OUG emis în urmă cu câteva săptămâni, mai multe primării au povestit că s-au confruntat cu licitaţii la care nu s-a prezentat niciun ofertant, întrucât creşterile de preţuri pe materii prime s-au manifestat şi în 2021, dar s-au accentuat odată cu începutul războiului din Ucraina. 

„Am avut şi noi probleme de genul acesta, am avut trei loturi de blocuri pentru care am depus şi am obţinut finanţare europeană pentru creşterea eficienţei energetice, pentru anveloparea şi reabili­tarea faţadelor, teraselor şi subsolurilor acestor blocuri. Din păcate, din cauza evoluţiei explozive a preţurilor la materiale de construcţii, pentru două blocuri nu am avut niciun încris la licitaţia cu privire la execuţia acestor lucrări“. 

Această parte a proiectului va veni cu o actualizare a preţurilor la următoarea licitaţie, iar Misăilă spune că aceste proiecte finanţate din bani europeni trebuie duse la capăt, chiar dacă asta înseamnă o cofinanţare mai mare din partea administraţiei locale. 

„Pe noi ne interesează să ducem aceste proiecte până la capăt şi vom găsi soluţii pentru a ne putea asigura întreaga cofinanţare“. 

Edilul a explicat în cadrul emisiunii că pentru exerciţiul multianual 2014-2020 Focşaniul a depus 44 de proiecte în valoare de circa 584 mil. lei. Printre cele mai mari proiecte câştigate se numără reabilitarea infrastructurii rutiere, piste şi biciclete, autobuze electrice, un sistem de management al traficului şi un nou sistem de iluminat public stradal. 

 În ceea ce priveşte mult-discutatul Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), municipiul Focşani a depus proiecte pentru anveloparea şi creşterea eficienţei energetice pentru 40 de blocuri de locuinţe, pe Componenta C5. Acum, pregăteşte proiecte pentru Componenta C10, cu o valoare totală de peste 73 mil. lei. 

„Unul dintre proiecte se referă la achiziţia de autobuze electrice şi staţii de încărcare, într-o colaborare cu mai multe localităţi limitrofe ale mun. Focşani. Avem înfiinţată o asociaţie de dezvoltare intercomunitară care se numeşte Metropolitan Trans, din care fac parte şapte localitaţi, unde ne propunem să achiziţionăm 21 de autobuze electrice şi staţii de încărcare. (...) Valoarea proiectului este de 60 de milioane de lei“. 

Un al doilea proiect, de 6,3 mil. lei, vizează extinderea unui proiect de management al traficului, în timp ce al treilea proiect vizat, cu o valoare de 7 mil. lei, înseamnă construirea a 18 locuinţe pasive, la standardul nZEB, urmând ca acestea să fie date în folosinţă prin sistemul social. 

Bugetul local de investiţii al mun. Focşani petnru anul 2022 se ridică la 200 mil. lei şi reprezintă circa 46% din bugetul total al oraşului. Acesta cuprinde proiecte precum investiţii în infrastructura rutieră, reabilitarea bazei sportive din incinta Liceului cu Program Sportiv sau construcţia a 14 locuri noi de joacă pentru copii. 

„Este vorba de trei terenuri de tenis, toate pe zgură, unul acoperit, şi încă două terenuri multifuncţionale pentru baschet, volei şi handbal. Acestea vor fi prevăzute cu vestiare, nocturnă, sistem de irigaţii pentru spaţiile verzi, gradene. Va fi o bază unde vor putea să se antreneze în principal elevii Liceului cu Program Sportiv, dar avem o convenţie încheiată cu toate unităţile de învăţământ din municipiu prin care aceste baze sportive sunt puse la dispoziţia tuturor elevilor, cu titlu gratuit, în afara orelor de program şi mai ales în perioada vacanţelor şcolare“. 

ZF a scris în aprilie despre fenomenul prin care baze sportive de interes public sunt închiriate pe sume derizorii către oameni de afaceri care le utilizează în scop comercial. Întrebat dacă o astfel de evoluţie ar putea avea loc în Focşani, Misăilă a subliniat că unităţile de învăţământ care le au în administrare au această posibilitate. 

„Noi avem aceste baze sportive date în administrarea fiecărei unităţi de învăţământ. Acestea au posiblitatea să le închirieze anumitor cluburi private, atunci se practică un anumit tarif. Dar dacă în timpul liber sau în timpul vacanţelor nu sunt utilizate pentru activităţi educative, acestea sunt lăsate cu titlu gratuit la dispoziţia copiilor din Focşani pentru a-şi desfăşura activităţile pentru timp liber“. 

 Administraţia locală a iniţiat un demers prin care încearcă să atragă filiale de la diferite universităţi din ţară pe plan local. Până acum, Universitatea Al. I. Cuza şi Universitatea din Bucureşti au răspuns apelului, iar primăria este în discuţii şi cu Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, care va aduce în Focşani programe de specializare pentru responsabil de mediu, somelier şi tehnologie în alimentaţie publică. 

Totodată, producătorul de textile Pandora prod a derulat un proiect de învăţământ dual, care nu a înregistrat însă niciun elev înscris în anul şcolar 2019-2020. Acum, primăria a aprobat noi proiecte de învăţământ dual. 

„De curând am aprobat alte două colaborări cu agenţi economici din domeniul industrie de maşini, unelte, mă refer la câteva societăţi comerciale care au în activitate astfel de profile să spunem aşa. Şi sperăm ca de această dată să avem înscrişi, am limitat numărul de locuri de această dată pentru a vedea dacă există doritori în acest sens“.