China reduce fără precedent dobânda de referinţă pentru creditele ipotecare, în condiţiile în care sectorul imobiliar este lovit în plin

Autor: Dorin Oancea 20.05.2022

China a redus vineri rata de referinţă pentru creditele ipotecare cu o marjă neaşteptat de mare, a doua reducere din acest an, în timp ce Beijingul încearcă să revigoreze sectorul imobiliar aflat în dificultate, pentru a susţine economia, scrie Reuters.

Înalţi oficiali au promis măsuri suplimentare pentru a lupta împotriva încetinirii celei de-a doua mari economii mondiale, afectată de epidemiile de COVID-19 care au determinat măsuri stricte şi restricţii de mobilitate şi care au provocat perturbări uriaşe ale activităţii.

Mulţi participanţi la piaţă consideră că mişcarea de vineri a fost, de asemenea, un răspuns la apelul premierului chinez Li Keqiang de a intensifica în mod decisiv ajustările politice şi de a lăsa economia să revină rapid la normalitate.

China a redus rata dobânzii de bază pentru împrumuturi pe cinci ani (LPR) cu 15 puncte de bază, până la 4,45%, cea mai mare reducere de când a modernizat mecanismul ratei dobânzii, în 2019, şi mai mult decât cele cinci sau 10 puncte de bază preconizate de majoritate într-un sondaj Reuters. LPR pe un an a rămas neschimbată la 3,70%.

Indicele bursier de referinţă al ţării, Shanghai Composite Index, a crescut cu aproximativ 1% la începutul tranzacţiilor, în urma reducerii ratei.

Mulţi economişti din sectorul privat se aşteaptă ca economia Chinei să se restrângă în acest trimestru faţă de anul precedent, comparativ cu creşterea de 4,8% din primul trimestru. Indicatorii privind împrumuturile de credit, producţia industrială şi vânzările cu amănuntul au arătat că măsurile stricte legate de COVID şi restricţiile de mobilitate au avut un impact puternic.

O piedică esenţială pentru creştere a fost sectorul imobiliar, pe care factorii de decizie politică încearcă să îl redreseze. Proprietatea şi industriile conexe, cum ar fi construcţiile, reprezintă mai mult de un sfert din economie.