Combinatul chimic Chimcomplex încheie T1/2022 cu un profit net 73 mil. lei, minus 40%, şi afaceri de 612 mil. lei, plus 23%. Victor Avram, CEO: Piaţa internaţională continuă să fie dominată de un nivel excepţional de ridicat de incertitudine

Autor: Liviu Popescu 20.05.2022

Chimcomplex (simbol bursier CRC), cel mai mare combinat de produse chimice din România, cu o platformă industrială la Oneşti şi una la Râmnicu-Vâlcea, a raportat pentru primul trimestru din 2022 un profit net de 72,8 milioane de lei, în scădere cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce afacerile s-au majorat cu 23% la 612 mil. lei.

Cheltuielile totale au urcat de la 362 mil. lei la aproximativ 563 mil. lei, adică un plus de 55,6%, din care se evidenţiază cheltuielile cu apa şi energie care aproape s-au triplat la 194,6 mil. lei. Cu alte cuvinte ritmul de creştere a cheltuielilor, superior celui aferent cifrei de afaceri, a pus presiune pe rezultatul operaţional, ceea ce într-un final s-a tradus într-o scădere a profitabilităţii.

“Primul trimestru arată că modelul nostru de afaceri este unul de succes, chiar şi în perioade de criză. Dinamica noastră comercială rămâne foarte bună. Refinanţarea realizată în 2021 a fost făcută la timpul potrivit, ceea ce a dus la scăderea de 6 ori a cheltuielilor financiare. Rezultatele au evoluat într-un ritm bun, pe fondul creşterii activităţilor noastre şi realizării în continuare de economii de costuri, datorită numeroaselor sinergii operaţionale din Grupul CRC. Aceste rezultate bune, în contextul economic special şi total schimbat faţă de 2021, ne permit să ne confirmăm toate obiectivele pentru întregul an, cu mare încredere în capacitatea Chimcomplex de a realiza tot ce şi-a propus pentru 2022”, spune Victor Avram, CEO.

Compania cu o capitalizare de 5,7 mld. lei la Bursa de la Bucureşti şi-a majorat afacerile pe fondul preţurilor de vânzare care au crescut la majoritatea produselor finite, în special la clorosodice, ca urmare a creşterii costurilor de fabricaţie în contextul majorării preţurilor de achiziţie la utilităţi. Însă cheltuielile mai mari, ca urmare a preţurile de achiziţie pentru materiile prime şi utilităţi care au avut un trend crescător în cursul T1/2022, cauzat de factori geopolitici, au determinat o marjă de profitabilitate mai scăzută.

Potrivit reprezentanţilor companiei, Chimcomplex a simţit impactul negativ al creşterii preţurilor de achiziţie la energie electrică şi gaze naturale în special, în contextul izbucnirii războiului din Ucraina, însă a luat decizii care au protejat businessul. Intrarea în revizie generală a platformei industriale de la Borzeşti şi închiderea temporară a instalaţiilor mari consumatoare de gaz de pe platforma de la Râmnicu Vâlcea, au limitat efectele negative ale instabilităţii energetice resimţite.

“Piaţa internaţională continuă să fie dominată de un nivel excepţional de ridicat de incertitudine. Avem setaţi în cadrul companiei un set de indicatori pe care îi urmărim în fiecare zi pentru a monitoriza ce se întâmplă cu elementele de cost, pentru a reacţiona şi a ne îndeplini planurile strategice. Creşterea preţurilor materiilor prime, noi sancţiuni împotriva Rusiei sau cursul viitor al pandemiei de coronavirus sunt riscuri pe care deja le luăm în calcul acum în analizele interne. Suntem alerţi, dar focusaţi pe dezvoltare”, adaugă Victor Avram.

Potrivit raportului trimestrial publicat vineri la Bursa de la Bucureşti, 40% din cifra de afaceri a CRC a fost obţinută în T1/2022 de pe piaţa internă comparativ cu 24% cât a fost la începutul anului trecut. Ca valoare însă vânzările s-au dublat pe piaţa internă.

Chimcomplex produce o gamă variata de polieteri atât pentru spume flexibile (saltele, industria mobilei, industria auto) cât şi pentru aplicaţii rigide (panouri, sisteme poliuretanice) şi aplicaţii speciale (adezivi, acoperiri, etanşări, elastomeri). Compania este controlată majoritar de omul de afaceri Ştefan Vuza. De la începutul anului 2022 acţiunile CRC au minus 26%, potrivit datelor BVB. În 2021 Chimcomplex a fost cea mai performantă acţiune de la bursa locală, cu un randament de 1.200%.​