Un soldat rus care a lăsat văduvă o femeie în timpul invaziei şi-a cerut iertare în primul proces care tratează crimele de război din Ucraina

Autor: Andrei Şerbănescu 20.05.2022

Un comandant de tanc rus acuzat că a ucis un civil ucrainean neînarmat în vârstă de 62 de ani i-a cerut iertare văduvei victimei în timpul audierii de joi în cadrul primului proces care tratează crimele de război din Ucraina, scrie Business Insider.

Soldatul în vârstă de 21 de ani, Vadim Shishimarin, a fost confruntat de văduva, Kateryna Shelipova, la audierea de la Kiev. Ea l-a întrebat pe soldat dacă s-a căit de crima comisă, potrivit BBC.

„Îmi recunosc vina”, a spus Shishimarin, a raportat Reuters. „Vă rog să mă iertaţi”, a adăugat el, conform publicaţiei. 

„Cu toate acestea, înţeleg că nu mă vei putea ierta niciodată”.

Shelipova a spus instanţei că Shishimarin ar trebui ori trimis înapoi în Rusia, ca parte a unui schimb de prizonieri cu Ucraina, ori condamnat la închisoare pe viaţă. Rusia a capturat câteva sute de soldaţi ucraineni care apărau Mariupolul în această săptămână, clasându-i drept prizonieri de război.

Văduva ucraineană a declarat către BBC că, deşi îi era milă de Shishimarin, nu l-a putut ierta că i-a ucis soţul. Shishimarin a pledat vinovat pentru crima comisă în Ucraina.

"Spuneţi-mi, vă rog, de ce aţi venit aici? Pentru a ne proteja?" l-a întrebat Shelipova pe Shishimarin, potrivit BBC. "Să ne protejaţi de cine? M-aţi protejat de soţul meu, pe care l-aţi ucis?"

Shelipova a povestit cum scotea apă dintr-o fântână din satul Chupakhivka în dimineaţa zilei de 28 februarie când a auzit focuri de armă, potrivit Agenţiei France-Presse.

Ulterior, ea a văzut un tânăr cu o puşcă stând într-o maşină. „Mi-l amintesc foarte bine”, a declarat ea, referindu-se la Shishimarin. În urma incidentului, Oleksandr, soţul femeii, a murit împuşcat în cap. 

Shishimarin a declarat la audiere că, în timp ce armata rusă s-a retras din regiune, el şi alţi câţiva soldaţi au deturnat o maşină Volkswagen pentru a ajunge din urmă restul armatei, crima fiind comisă din autovehiculul pe care soldaţii ruşi l-au deturnat, potrivit AFP.