Premierul Nicolae Ciucă: Nu discutăm despre impozitul progresiv. Analizăm măsuri de optimizare fiscală care în final să îmbunătăţească atât colectarea banilor la bugetul de stat, cât şi sprijinul acordat mediului de afaceri

Autor: Cristina Bellu 20.05.2022

Premierul Nicolae Ciucă spune că în momentul de faţă nu se discută despre introducerea impozitării progresive în locul cotei unice, dar există un grup de lucru înfiinţat la nivelul Ministerului Finanţelor care analizează măsuri de optimizare fiscală, care în final ar trebui să îmbunătăţească colectarea banilor la bugetul de stat şi să continue sprijinul acordat mediului de afaceri.

“Recent am menţionat că nu se discută despre impozitul progresiv. În momentul de faţă nu există o altă formulă de impozitare. Există analize şi studii care se derulează în grupul de lucru înfiinţat la nivelul Ministerului Finanţelor. Odată ce se vor finaliza aceste măsuri de optimizare fiscală vom trece către etapele de consultare cu instituţiile de specialitate, cu mediul academic, cu mediul de business, astfel încât, în final, să avem o decizie care să vină să sprijine ceea ce înseamnă atât colectarea banilor la bugetul de stat, cât şi sprijinul pe care trebuie să continuăm să-l acordăm mediului de afaceri”, a spus Nicolae Ciucă în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Cluj-Napoca.

El a sublinat că evoluţia economiei din T1/2022 s-a datorat în mare măsură dialogului pe guvernul l-a avut cu mediul de afaceri, cu instituţiile de specialitate, cu investitorii români şi străini şi faptului că acesta a reuşit să transmită încredere prin proiecte concrete care denotă predictibilitate şi stabilitate.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, Nicolae Ciucă a afirmat că  PNL continuă să susţină cota unică de impozitare.  

“Nu susţinem introducerea de taxe şi impozite noi, iar ceea ce urmează să se decidă va avea la bază o analiză aplicată pe situaţia concretă din zilele noastre”.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anuţat la începutul săptămânii o „redimensionare” a impozitelor, „dar asta nu înseamnă că mărim taxele”. El a pledat în continuare pentru introducerea impozitului progresiv: „Ne minţim în continuare cu această cotă unică, care nu mai este unică”.