Ucraina caută să-şi repună economia pe picioare: Banca centrală doreşte revenirea de luna viitoare la deciziile obişnuite de politică monetară

Autor: Andrei Şerbănescu 20.05.2022

Banca centrală a Ucrainei are în vedere revenirea de luna viitoare la deciziile obişnuite de politică monetară, semn că sistemul financiar al ţării îşi revine pe picioare după invazia Rusiei, scrie Bloomberg.

Deciziile privind rata dobânzii au fost suspendate în urma atacului Rusiei din februarie, moment care a devastat economia Ucrainei şi a stimulat inflaţia. În ultima sa decizie din ianuarie, oficialii au crescut rata cheie cu 100 de puncte de bază la 10%.

Banca centrală ar putea modifica indicele de referinţă în iunie sau iulie, o decizie în luna următoarea fiind mai probabilă, potrivit declaraţiilor a trei persoane aflate în legătură cu planurile băncii. Ele au vorbit sub condiţia anonimatului, deoarece discuţiile sunt private şi nu a fost luată o decizie finală.

Ucraina trebuie să majoreze ratele pentru a îmblânzi creşterea preţurilor.

Potrivit lui Mykhaylo Demkiv, analist la banca de investiţii ICU din Kiev, banca centrală va creşte probabil costurile îndatorării cu cel puţin un punct procentual pentru a aborda eficient inflaţia.

Acest lucru ar trebui să ducă la rate mai mari la obligaţiunile guvernamentale de război şi să stimuleze cererea pentru acestea, potrivit analistului. Guvernul a strâns 2,64 miliarde de dolari prin vânzarea de obligaţiuni de război de când a început invazia, potrivit Ministerului de Finanţe.

„Aceasta este o parte a unui proces mai mare de adaptare la un război de uzură”, a spus Demkiv. „Acum, că scenariul cuprinde o durată prelungită a războiului, guvernul îşi va schimba unele dintre politicile economice.”