ZF Live. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: „Chiar dacă noi importăm relativ puţin gaz faţă de alte ţări, preţurile sunt aceleaşi, este o piaţă europeană“

Autori: Ramona Cornea , Mara Rolea 30.05.2022

„Inflaţia vine în primul rând din faptul că Rusia încearcă să folosească energia ca o armă împotriva Uniunii Europene. Dacă dăm drumul la gazele din Marea Neagră, ne va ajuta să nu mai plătim atât de mult, să nu mai iasă bani din ţară. Preţul la gaze va fi mare, dar banii vor rămâne în România.“

Explozia inflaţiei în România este cauzată de faptul că Rusia încearcă să folosească energia ca o armă împotriva Uniunii Europene, crede Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Inflaţia vine primordial din faptul că Rusia încearcă să folosească energia ca o armă împotriva UE. În mod deliberat, Rusia scumpeşte energia în Europa. Scumpind gazul, s-a scumpit şi electricitatea, iar preţul mare al gazului şi electricităţii se duce în preţul care încorporează produsele. Nu este un mister ce se întâmplă şi nu este nici un cartel sau un comportament ilegal al companiilor în România sau în restul Europei. Ce putem face noi, Consiliul Concurenţei, este să facem ceva pentru ca unele companii să nu profite suplimentar, să speculeze acest comerţ ca să vină cu creştere suplimentară de preţuri”, a declarat Bogdan Chiriţoiu în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Datele publice arată însă că, în februarie, înainte de începerea războiului inflaţia era de aproape 9%. Cauzele limpezi ale inflaţiei sunt mult mai ample – prima cauză este o cerere în creştere postpandemie şi o ofertă joasă, apoi ruperea lanţurilor de aprovizionare şi desigur şi războiul.

În plus, preşedintele Consiliului Concurenţei este de părere că resursele de gaze naturale ale României din Marea Neagră sunt marele avantaj al ţării pentru că banii pentru aceste gaze vor circula în economia locală şi nu vor mai ieşi din ţară. 

„Chiar dacă noi avem avantajul că importăm relativ puţin gaz faţă de alte ţări, preţurile sunt aceleaşi, este o piaţă europeană. Dacă dăm drumul la gazele din Marea Neagră, ne va ajuta să nu mai plătim atât de mult, să nu mai iasă bani din ţară. Preţul la gaze va fi mare, dar banii vor rămâne în România, nu vor mai pleca în  Rusia. Stând în România, vor fi taxaţi, statul ia peste 80% din încasările companiilor. Banii vor rămâne la dispoziţia statului român şi vor putea să fie folosiţi ca să ajutăm consumatorii vulnerabili, acesta va fi marele avantaj, dar preţurile nu vor fi substanţial diferite pentru că suntem legaţi de restul pieţei europene”, a explicat Chiriţoiu.

În plus, el crede că politica energetică a României este încă în construcţie şi că vor veni foarte multe măsuri de ajutor de stat pentru a sprijini sursele de energie care nu depind de gaz, deci în mare măsură cele regenerabilele.

„Multe dintre tehnologiile astea trebuie subvenţionate, vor fi măsuri de ajutor de stat. Tot noi ne ocupăm şi de partea asta. În afară de supravegherea pieţei, Consiliul Concu­renţei se ocupă şi de ajutorul pe care statul îl dă diferitelor industrii, să avem grijă ca ajutoarele astea să nu fie exagerat de mari, să nu fie prea scumpe, să nu fie ineficiente.”

Domolirea creşterii de preţuri o va face Banca Naţională prin politica monetară şi Ministerul de Finanţe, cu Guvernul în extensie, prin politica bugetară, afirmă el.

”Noi ne uităm la creşteri punctuale, dacă vedem ceva anormal ce depăşeşte ceea ce ar fi normal în condiţiile de inflaţie existente, şi eventual, la situaţiile în care companiile încearcă să speculeze momentul ăsta, să profite de climatul inflaţionist şi să suprapună peste inflaţie  o creştere legată de un comportament speculativ. Am avut un exemplu anul trecut când am sancţionat producători de ouă din România, care asta au făcut acum trei ani: când era o criză alimentară în Europa, au folosit acel prilej pentru a creşte suplimentar preţurile la ouă în România.”

Printre celelalte pieţe la care se mai uită Consiliul Concurenţei este şi piaţa farmaceutică.

”În ultimii ani am tot avut cazuri pe piaţa farmaceutică, cel mai important caz din punct de vedere al sancţiunii  şi din punct de vedere al impactului social pe care l-am avut anul trecut a fost o sancţiune împotriva companiilor producătoare de imunoglobuline. Le-am acordat o amendă de 71 mil. euro. Este a treia cea mai mare amendă pe care am dat-o în istoria Consiliului pentru că aceste companii au ameninţat statul român că-şi retrag produsele de pe piaţă ca să forţeze condiţii mai bune, un preţ mai bun de rambursare”, a detaliat Chiriţoiu.