Germania nu vrea garanţii comune la nivelul UE pentru credite destinate reconstrucţiei Ucrainei

Autori: Mihai Draghici , Mediafax 20.05.2022

Guvernul Olaf Scholz a anunţat vineri, cu ocazia reuniunii Grupului G7, că nu este favorabil propunerii privind garantarea în comun la nivelul Uniunii Europene a creditelor pentru reconstrucţia Ucrainei.

Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a declarat la reuniunea G7 din Germania că Berlinul nu susţine planul de garantare în comun la nivelul UE a unei linii de creditare pentru reconstrucţia Ucraniei, informează cotidianul Le Monde.

Comisia Europeană a anunţat că intenţionează să propună împrumuturi acordate Kievului garantate de toate statele membre ale Uniunii Europene, după modelul planului de relansare economică post-pandemie.

Naţiunile din Grupul G7 au anunţat, vineri, angajamente de 19,8 miliarde de dolari (18,7 miliarde de euro) pentru susţinerea sistemului financiar din Ucraina, conform Preşedinţiei germane a organizaţiei.

Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, a afirmat marţi că Statele Unite aşteaptă contribuţii financiare semnificative din partea Uniunii Europene, a Marii Britanii, Canadei şi Japoniei, pentru a susţine financiar Ucraina.