Hidreolectrica a bifat 50 de ani de la lansarea complexului hidroenergetic de la Porţile de Fier 1 care asigură acum 10% din producţia anuală de energie a României

Autor: Robert Manea 20.05.2022

Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie din România, evaluată acum la 11 mld. de euro şi controlată în continuare de stat a marcat 50 de ani de la inagurarea celui mai important obiectiv hidroenergetic din România – Porţile de Fier 1

”Hidrocentrala Porţile de Fier I este cea mai mare din România. Este una dintre cele mai impunătoare construcţii hidrotehnice din Europa si cea mai mare de pe Dunăre. Prin dimensiunile şi puterea lor instalată, hidroagregatele din centrală au fost cele mai mari de acest tip, din lume, la acel moment – a declarat dl. Virgil Popescu, ministrul Energiei.

În 1972, pe 16 mai 1972 a avut loc inaugurarea oficială a Sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier I, care este amplasat pe Dunăre la km 943, la 15 kilometri amonte de municipiul Drobeta-Turnu Severin.

”Ma bucură în mod deosebit ca astăzi, la ceas aniversar, să putem sărbători împreună - români şi sârbi, o jumătate de veac de muncă susţinută, de cooperare şi de prietenie. Avem alături de noi reprezentanţii Guvernului şi ai autorităţilor, sunt oamenii pe care ne bazăm în susţinerea planurilor de investiţii ale Hidroelectrica şi în crearea acelui cadru legislativ care să ne permită să avansăm rapid în direcţia de dezvoltare pe care ne-am propus-o şi asumat-o împreună.” Menţionează Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

Centrala Hidroelectrica de la Porţile de Fier I are o producţie de energie electrică anuală de proiect de 5,24 Gwh în anul mediu hidrologic, ceea ce reprezintă circa 10% din producţia la nivel naţional. În plus, centrala asigură aproape jumătate din serviciile tehnologice de sistem din România.