Lumea intră într-o eră a penuriilor, cu un impact iniţial de 1.600 miliarde dolari al războiului din Ucraina şi al lockdownurilor din China asupra economiei mondiale

Autor: Catalina Apostoiu 21.05.2022

 

Legăturile care stau la baza funcţionării economiei mondiale ca un întreg şi care au ajutat la aprovizionarea întregii lumi cu bunuri dinabundenţă se destramă într-un ritm înfricoşător, scrie Bloomberg.

Războiul din Ucraina şi lockdownurile din China perturbă lanţurile de aprovizionare, erodând creşterea şi împingând inflaţia la maxime pe 40 de ani. Acestea sunt principalele motive pentru care Bloomberg Economics şi-a şters 1.600 miliarde de dolari din estimarea privind PIB-ul mondial în 2022.

Dar dacă acesta este doar un impact iniţal? Războiul şi boala nu durează o eternitate. Însă problema de bază, o lume din ce în ce mai divizată de-a lungul unor disensiuni geopolitice, pare să devină una din ce în ce mai acută.

Bloomberg Economics a realizat o simulare a modului cum ar putea arăta o inversare accelerată a globalizării pe termen lung. Aceasta indică o planetă semnificativ mai săracă şi mai puţin productivă, cu un comerţ întors la nivelurile de dinaintea momentului în care China a aderat la OMC. O lovitură suplimentară: inflaţia ar fi probabil mai ridicată şi mai volatilă.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro