Ucraina susţine că nu va alimenta Rusia cu energia furnizată de uriaşa centrală Zaporojie

Ziarul Financiar 21.05.2022

Ucraina nu este de acord ca Rusia să conecteze centrala nucleară Zaporojie la reţeaua de electricitate rusească. Militarii ruşi au ocupat uriaşa centrală ucraineană încă din prima lună de conflict. La Zaporojie ste cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie, se află sub controlul ruşilor din 12 martie. Rusia intenţionează să conecteze gigantica centrală nucleară ucraineană la reţeaua de electricitate rusească.

Cu toate acestea, oficialii ucraineni au afirmat că ar putea dura ani pentru ca centrala să fie legată de Rusia, relatează BBC.

„Uzina funcţionează doar în reţeaua energetică a Ucrainei. Acum centrala funcţionează la un nivel minim, dar Kievul rămâne la conducere, toate liniile electrice sunt controlate de Ucraina. Declaraţia Rusiei este o iluzie. Vor dura ani până când se vor conecta şi vor redirecţiona energia produsă de centrală", a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei nucleare de stat a Ucrainei Energoatom, Leonid Oliynyk.

Pe 3 martie, trupele ruse au bombardat centrala Zaporojie, iar mai târziu au preluat controlul asupra acesteia. Clădirile din jurul unuia dintre reactoarele sale au fost avariate, potrivit Energoatom.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că nivelul radiaţiilor şi siguranţa reactoarelor nu au fost afectate. Liderii lumii au condamnat Moscova pentru atac, iar preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de „teroare nucleară”.