Ministrul de externe din Marea Britanie: Moldova ar trebui să fie echipată la standardele NATO

Autor: Petru Mazilu 21.05.2022

Moldova ar trebui să fie „echipată la standardele NATO" pentru a se proteja împotriva ameninţării unei invazii ruseşti, a declarat ministrul de externe Liz Truss, potrivit BBC.

Truss a spus pentru Telegraph că sunt în curs de desfăşurare discuţii cu aliaţii despre cum poate NATO să ajute naţiunile mici să se apere.

Diplomatul a mai spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, preşedintele Vladimir Putin a păstrat „ambiţiile de a crea o Rusie mai mare".

„Adică, Putin a fost clar în legătură cu ambiţiile sale de a crea o Rusie mai mare. Şi doar pentru că încercările sale de a cuceri Kievul nu au avut succes, nu înseamnă că a renunţat la aceste ambiţii", a explicat diplomatul.

Truss a declarat că discuţiile privind modernizarea apărării ucrainene pentru a descuraja viitoarele agresiuni vor acoperi şi „alte state vulnerabile, cum ar fi Moldova".

„Aş vrea să văd Moldova echipată la standardele NATO. Aceasta este o discuţie pe care o avem cu aliaţii noştri", a spus ministrul de externe din Marea Britanie.

Comentariile vin la doar câteva săptămâni după un discurs important în care Truss a declarat că Occidentul „trebuie să fie pregătit pentru un drum lung şi să dubleze sprijinul” pentru Ucraina.

„Dacă Putin reuşeşte, va fi o nenorocire nespus de mare în Europa şi consecinţe teribile în întreaga lume. Nu ne vom mai simţi niciodată în siguranţă", a declarat ministrul la Londra.

Moldova, care a fost republică sovietică, se află la graniţa de sud-vest a Ucrainei.

Nu are graniţă comună cu Rusia, dar este aproape de unele dintre regiunile ocupate în prezent de forţele ruseşti în sudul Ucrainei.

Republica Moldova nu vrea să intre în NATO, dar a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană la mai puţin de două săptămâni după invadarea Ucrainei.