SUA şi Coreea de Sud vor să extindă exerciţiile militare pentru a descuraja ameninţarea nucleară

Ziarul Financiar 21.05.2022

Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol au declarat, după întâlnirea de sâmbătă, că vor lua în considerare extinderea exerciţiilor militare comune pentru a descuraja ameninţarea nucleară din partea Coreei de Nord.

Anunţul reflectă o schimbare de direcţie a celor doi lideri faţă de predecesorii lor: Fostul preşedinte american Donald Trump luase în considerare renunţarea la exerciţii şi îşi exprimase simpatia pentru liderul nord-coreean Kim Jong Un. Iar ultimul preşedinte sud-coreean, Moon Jae-in, a rămas angajat în dialogul cu Kim până la sfârşitul mandatului său, în ciuda faptului că a fost respins în mod repetat de Nord, scrie AP.

Biden a declarat că alianţa dintre SUA şi Coreea de Sud arată "disponibilitatea noastră de a face faţă împreună tuturor ameninţărilor".

Coreea de Nord, care susţine că armele nucleare şi dezvoltarea de rachete reprezintă o măsură de descurajare necesară împotriva a ceea ce ea descrie ca fiind ameninţări ale SUA, ar putea răspunde cu furie la anunţul de sâmbătă. Aceasta a descris de mult timp exerciţiile militare comune ca fiind repetiţii pentru o invazie, deşi aliaţii au prezentat exerciţiile ca fiind defensive.

Biden şi Yoon au afirmat, în remarcile făcute la o conferinţă de presă comună, că obiectivul lor comun este denuclearizarea completă a Coreei de Nord. SUA şi Coreea de Sud au afirmat într-o declaraţie comună că s-au angajat să respecte o "ordine internaţională bazată pe reguli" după invazia Rusiei în Ucraina. Declaraţia pregăteşte probabil terenul pentru modul în care SUA şi aliaţii săi vor aborda orice provocări cu Coreea de Nord.