ANALIZĂ: România, locul doi ca PIB nominal şi trei ca număr de tranzacţii în regiune, dar suflă în ceafa Cehiei. „Piaţa de M&A locală este cu mare potenţial“

Autori: Cristina Roşca , Ramona Cornea 23.05.2022

♦ În România, în 2021, al doilea an marcat de pandemia de Covid-19, s-au parafat 180 de tranzacţii l Spre comparaţie, în Cehia au fost 198, iar în Polonia - cea mai puternică economie din Europa Centrală şi de Est - s-au închis 405 dealuri.

România ocupă, la nivelul Europei Centrale şi de Est, locul doi ca PIB nominal, după Polonia, şi locul trei ca număr de tranzacţii. Totuşi, datele aferente anului trecut ilustrează că piaţa locală suflă în ceafa Cehiei, pe un segment de piaţă unde liderul incontestabil este Polonia. În clasament, vin apoi Bulgaria şi Ungaria, dar la mare depărtare, arată o analiză a companiei de consultanţă şi analiză EY.

„Analiza noastră validează afirmaţia conform căreia activitatea de M&A se corelează în mod pozitiv cu activitatea economică. România este a doua cea mai mare economie a regiunii, după Polonia, iar din punctul de vedere al pieţei de M&A, ocupă locul al treilea, dar este doar marginal în urma Cehiei. Din punctul de vedere al mărimii, este o prezenţă importantă în peisaj, care tinde să se alinieze la campionii regiunii - Polonia şi Cehia“, spune Iulia Bratu, associate partner, head of lead advisory în cadrul EY România.