Discuţii în culise pentru majorări de taxe sau impozite noi. Este rândul guvernului să acţioneze prin măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar şi domolirea cererii şi a inflaţiei care s-a apropiat de 14%? BNR a majorat dobânda-cheie de 6 ori, la 3,75%

Autor: Claudia Medrega 23.05.2022

În Minuta de după şedinţa de politică monetară, publicată vineri, BNR dă de înţeles că dacă ar interveni mai puternic în piaţă prin creşterea mai mare a dobânzilor, efectul ar fi „nu doar ineficace, ci chiar contraproductiv, întrucât ar provoca pierderi ample activităţii economice“ Premierul Nicolae Ciucă a declarant că „există un grup de lucru înfiinţat la nivelul Ministerului Finanţelor care analizează măsuri de optimizare fiscală“ şi a dat asigurări că în prezent nu se discută despre introducerea impozitării progresive, iar PNL continuă să susţină cota unică de impozitare.

Explozia inflaţiei, care a urcat la 13,8% în aprilie, a deter­mi­nat BNR să majoreze de şa­se ori dobânda-cheie din toam­na anului trecut şi până acum, mărind treptat cadenţa în lupta cu creş­­terea preţurilor de consum, de la 0,25 punc­­te procentuale (pp), la 0,5 pp, pentru ca în luna mai să ajungă la o creştere a dobânzii cu 0,75 pp, până la 3,75%.

Pe de altă parte, în plan fiscal nu au fost luate până acum măsuri mai consistente legate de ajustarea deficitului bugetar, care a ajuns anul trecut la 6,7% din PIB şi în 2022 ar urma să fie de 5,8% din PIB, după cum a fost construit bugetul.