Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Dragoş Mesaroş, Goldring: Se exagerează cu scăderile de la bursă. Investitorii au intrat prea rapid în panică. Din temerile cu care se confruntă investitorii, inflaţia ocupă locul fruntaş, spune Dragoş Mesaroş. O parte din banii investitorilor, către obligaţiuni

Autor: Eduard Ivanovici 23.05.2022

În ultima perioadă Bursa de Valori Bucureşti pare să se orienteze mai mult după mişcările burselor internaţionale, în special după piaţa din Statele Unite, care a scăzut de la începutul anului cu 18% şi 28% prin prisma indicilor S&P 500, respectiv Nasdaq Composite, decât asupra rezultatelor la T1/2022.

„Poate că lumea a intrat prea repede în panică, cel puţin pe pieţe. Mi se pare că se exagerează cu scăderile, noi neavând totuşi declinurile de pe extern. (...) Cred că tot de pe extern va veni un pic de linişte pe piaţa de capital. La noi, lumea nu mai reacţionează atât de brutal pe fiecare ştire şi pe tot ce se întâmplă pe piaţa internaţională. Însă este greu să fim singura piaţă din lume cu creştere, când toate bursele din jurul nostru sunt în teritoriu negativ“, spune Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al societăţii de brokeraj Goldring, invitat în timpul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi din 20 mai.

El notează faptul că lichiditatea burselor americane a fost mai degrabă scăzută în ultimele zile, mediul de retail fiind cel care a tins să „alimenteze“ piaţa într-o perioadă marcată de cel mai accentuat declin din ultimii doi ani.

Totuşi, reprezentantul Goldring argumentează că declinurile mai mici pe care le-a afişat Bursa de Valori Bucureşti se pot datora rezultatelor financiare ale societăţilor listate.

„Sunt rezultate peste aşteptări la foarte multe companii... Avem companii cu ponderi destul de importante în indicele BET, gen Romgaz, cu o creştere a cifrei de afaceri de 195%. Este greu pentru orice companie să crească cu 195% şi să aibă un profit cu 111% mai mare. Este doar un exemplu, dar mai avem Nuclearelectrica, OMV Petrom şi Transilvania Broker.“

Dragoş Mesaroş adaugă că inflaţia este, între timp, cea mai mare îngrijorare a investitorilor, trăgând o paralelă între perioada actuală, caracterizată de efectele războiului ruso-ucrainean, înrăutăţirea perspectivelor economiei globale şi potenţiala criză a alimentelor, şi criza financiară din 2007-2008, când principala îngrijorare consta în rata şomajului.

În prezent, şomajul se situează, de altfel, la un nivel relativ scăzut, însă inflaţia continuă să afecteze nivelul de trai, existând multe companii care lucrează cu marje mici şi care ar putea să aibă probleme în al doilea semestru al anului.

„Totuşi, avem o creştere economică şi creşteri salariale, chiar dacă nu acoperă inflaţia (...) Se sperăm că scăderile pe care le avem acum nu vor dura trei ani, ca în criza din 2007. O parte din bani ar trebui să meargă spre obligaţiuni, dobânzile la titluri de stat sunt în continuă creştere. Titlurile emise acum 3, 6, 9 luni au nişte randamente foarte bune. Am văzut dobânzi de peste 8% la titlurile  de stat pe 10 ani. Mă aştept ca obligaţiunile statului care vor veni pe bursă în iunie să aibă randamente de peste 6,5%“, consideră Dragoş Mesaroş.