Războiul din Ucraina. Zelenski avertizează: Dacă porturile nu sunt deblocate, multe ţări se vor confrunta cu o criză alimentară

Autor: Ramona Cornea 23.05.2022

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că blochează exportul a 22 de milioane de tone de produse alimentare şi a avertizat că, dacă porturile nu sunt deblocate, multe ţări se vor confrunta cu o criză alimentară.

Forţele ucrainene se pregătesc pentru un posibil atac la graniţa cu Belarus. Forţele ruse au invadat Ucraina prin graniţa cu Belarus în februarie, când au încercat să cucerească capitala ţării, Kiev.

Rusia a încercat să pătrundă în oraşul Severodoneţk din patru direcţii separate, spune Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk din Ucraina. Haidai spune că încercările nu au avut succes, dar că bombardarea zonelor rezidenţiale a continuat, conform BBC.

Guvernul ucrainean spune că nu va conveni un acord de încetare a focului cu Rusia care să implice renunţarea la vreun teritoriu. Autorităţile ucrainene cred că, dacă vor face concesii, Moscova ar putea să demareze o ofensivă şi mai mare şi mai sângeroasă pe termen lung.