Război în Ucraina 23 mai 2022

Ziarul Financiar 23.05.2022

Regiunile Nikolaev şi Donbas au fost vizate de atacuri aeriene ale armatei ruse

Rusia a atacat forţele ucrainene cu lovituri aeriene şi artilerie în est şi sud, vizând centre de comandă, trupe şi depozite de muniţii, potrivit unei actualizări a Ministerului Apărării din Rusia. Generalul Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, a declarat că rachetele lansate aerian au lovit trei puncte de comandă, 13 zone în care au fost adunate trupe şi echipamente militare ucrainene, precum şi patru depozite de muniţii în regiunea Donbas, a informat agenţia de presă Reuters.

 

Guvernatorul regiunii Lugansk: Rusia a atacat Severodoneţk din patru direcţii

Rusia a încercat să pătrundă în oraşul Severodoneţk din patru direcţii separate, spune Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk din Ucraina. Haidai spune că încercările nu au avut succes, dar că bombardarea zonelor rezidenţiale a continuat, conform BBC. El a adăugat că un pod care leagă oraşul de Lîsîceansk a fost distrus.

 

Ucraina refuză să renunţe la teritorii

Guvernul ucrainean spune că nu va conveni un acord de încetare a focului cu Rusia care să implice renunţarea la teritoriu, scrie BBC. Consilierul prezidenţial Mykhaylo Podolyak a declarat că Kievul nu va urma solicitările din Occident pentru o încetare urgentă a focului care implică ca forţele ruse să rămână pe teritoriul pe care îl ocupă în sudul şi estul ţării. El a spus că, dacă vor face concesii, Moscova ar putea să demareze o ofensivă şi mai mare şi mai sângeroasă pe termen lung.

 

Lituania opreşte complet importul de energie din Rusia

Lituania a tăiat importurile de surse de energie din Rusia, inclusiv petrol, electricitate şi gaze naturale începând de duminică. Ministerul energiei al ţării, Dainius Kreivys, a declarat că Bursa paneuropeană de energie Nord Pool a decis să înceteze comercializarea de energie electrică rusească cu unicul său importator din ţările baltice, compania de utilităţi ruse Inter RAO, ceea ce înseamnă că ţara nu ar mai importa deloc energie rusească, conform CNN.

 

Forţele ucrainene se pregătesc pentru un posibil atac la graniţa cu Belarus

Forţele ucrainene au construit o nouă linie de apărare de-a lungul graniţei de nord a ţării, cea cu Belarus, pe fondul semnelor unui alt atac. Forţele ruse au invadat Ucraina prin graniţa cu Belarus în februarie, când au încercat să cucerească capitala ţării, Kiev. Pe 10 mai, şeful armatei Belarusului, Viktor Gulevich, a anunţat desfăşurarea forţelor şi echipamentelor speciale din Belarus, ca răspuns la ceea ce el a descris drept o „ameninţare sudică“ din partea Ucrainei şi a NATO. Belarus efectuează exerciţii militare la graniţa cu Ucraina de la începutul lunii mai.