UPDATE - Poziţia CITR. Topolinski contestă licitaţia de lichidare câştigată de SIF Banat-Crişana pentru fabrica de ţigări de la Orhideea la suma de 33,59 milioane de euro

Autor: Bogdan Alecu 23.05.2022

Tabogo Property, companie deţinută de investitorul canadian Michael Topolinski, a depus astăzi, 23 mai 2022, la Bucureşti, o contestaţie împotriva licitaţiei adjudecate de SIF Banat-Crişana săptămâna trecută pentru Fabrica de ţigări Belvedere, la suma de 33,59 milioane de euro.

Investitorul susţine că a câştigat licitaţia pentru terenul de 62.500 mp încă din mai 2020, înainte de a fi descalificat în mod nejustificat de administratorul judiciar CITR. Prin urmare, a contestat decizia în instanţă. Această contestaţie este suspendată temporar şi nici măcar nu a avut o audiere în primă instanţă. Dat fiind faptul că astfel de litigii pot dura adesea câţiva ani înainte de a fi finalizate, decizia CITR de a organiza o nouă licitaţie în aceste circumstanţe ridică semne de întrebare.

„Sunt surprins că CITR a organizat o licitaţie de 33,59 milioane de euro pentru teren cu un preaviz de doar 2 săptămâni şi jumătate, în contextul în care a doua licitaţie pentru teren este departe de a fi clarificată, iar InterAgro a fost recent condamnat penal pentru înşelăciune alături de Ioan Nicolae şi un sechestru DNA a fost înregistrat în Cartea Funciară. Nu înţeleg de ce SIF1 a ales să se implice în acest proiect şi am întrebări. Mulţi dezvoltatori din piaţă au întrebări. În plus, un ONG încearcă să extindă statutul de patrimoniu pentru toate clădirile de pe acest teren plin de monumente istorice şi nu există PUZ. Eu personal sunt acţionar la SIF1 şi voi cere clarificări cu privire la logica şi strategia din spatele acestei investiţii, în acest moment şi în aceste circumstanţe dificile”, a spus

Michael Topolinski. El a spus că SIF1 a plătit doar un mic avans, iar conform regulilor stabilite pentru a treia licitaţie, SIF1 trebuie să plătească 30 de milioane de euro până pe 16 august cel târziu. Dacă SIF1 vrea să câştige licitaţia, va plăti până pe 16 august.

În cazul în care Tabogo Property câştigă contestaţia la a doua licitaţie din mai 2020, atunci compania va fi declarată câştigătoare, iar decizia privind câştigătorul celei de-a treia licitaţii va fi anulată.

Tabogo Property este o companie imobiliară deţinută de investitorul canadian Michael Topolinski, prezent pe piaţa imobiliară din România din 2006.

Portofoliul său include achiziţia de 21 de milioane de euro din 2012, care a vizat un teren de 78.000 mp în zona Progresului, unde se află astăzi Vulcan Value Center, precum şi cea mai mare tranzacţie din 2019, când a vândut jumătate din fosta platformă Dacia Textile către Skanska Property România pentru 23 de milioane de euro, pentru dezvoltarea unui proiect de birouri.

SIF Banat-Crişana, care în 2020 cumpăra platforma IMGB de la Doosan, a anunţat săptmâna trecută că a cumpărat platforma Tutunului Românesc din zona Orhideea din Capitală.

Terenul vândut de CITR aparţine lui Ioan Niculae prin Interagro şi era la vânzare pentru suma de 33,595 mil. euro, adică 537 de euro metrul pătrat.

Tranzacţia este una dintre cele mai mari care implică terenuri din Bucureşti în ultimii ani şi ar „debloca“ ultimul mare lot din zona Grozăveşti, una dintre cele mai fierbinţi zone ale Capitalei. Terenul este amplasat vizavi de cel al lui Ion Ţiriac, unde miliardarul deja a demarat procedura pentru construirea unui proiect rezidenţial.

Aceasta este a doua mare fostă platformă industrială vândută în ultimele şase luni, după ce în decembrie 2021 cei de la Speedwell anunţau achiziţia platformei Griro din Capitală.

Zona Grozăveşti din Bucureşti atrage tot mai multe proiecte reziden­ţiale, fiind atât în proximitatea zonei de birouri de la Orhideea, cât şi pe un drum ce urmează a fi modernizat şi care va fi extins atât până în centura actuală a Capitalei cât şi spre viitoarea A0 printr-un drum radial care va avea statut de drum expres.

Dincolo de teren, pe lotul respectiv sunt mai multe construcţii încadrate la monumente istorice. Potrivit CITR, din totalul suprafeţei, 42.568 mp de teren poate fi curăţat, în timp ce 19.923 mp reprezintă teren ocupat de monumente istorice care nu pot fi demolate.

Pe terenul de 6,2 hectare efectiv se poate construi pe o suprafaţă de patru hectare, iar luând în calcul o înălţime medie de opt etaje, un dezvoltator ar putea livra până la 180.000 de metri pătraţi suprafaţă construită, un proiect ce ar putea fi evaluat la circa 400 mil. euro. Având în vedere dimensiunile terenului, acolo ar putea fi dezvoltat un proiect imobiliar mixt, care să includă atât birouri, cât şi rezidenţial. În plus, şi Ion Ţiriac, care deţine terenul de la Ascensorul, vizavi de Tutunul Românesc, are în plan dezvoltarea unui proiect rezidenţial.

În ultimii trei ani zona Orhideea a înregistrat o creştere explozivă - anul acesta a fost finalizat proiectul Business Garden Bucharest de 43.000 mp, Forte a finalizat clădirile The Bridge I, II  şi III - cele trei fiind deja cumpărate de Dedeman, iar CA Immo a dezvoltat proiectul Orhideea Towers. Tot în aceeaşi zonă cehii de la PPF au cumpărat un teren pentru construcţia unei clădiri de birouri lângă pasajul Basarab, omul de afaceri Ion Rădulea a finalizat prima fază a proiectului The Light.

În plus, în zona Răzoare, One United dezvoltă proiectul mixt One Cotroceni Park, care va veni cu 80.000 mp de birouri, 15.000 mp de retail şi 800 de apartamente pe un teren de 5,8 hectare.

Interagro a fost desemnată la începutul anului 2000 câştigătoarea licitaţiei de privatizare a Societăţii Naţionale Tutunul Românesc organizată de Ministerul Agriculturii, dar în urma unui litigiu, compania de ţigarete a revenit în proprietatea statului, iar procesul deprivatizare a fost reluat. În 2004, compania CTS a cumpărat pachetul majoritar al GalaxyTobacco, Interagro rămânând cu sub 1% din acţiuni. În urma unor majorări de Capital, Ioan Niculae a preluat ulterior compania de tutun.

Poziţia CITR:

Tabogo Property a susţinut în presă că a câştigat licitaţia pentru terenul de 62.500 mp încă din mai 2020, înainte de a fi descalificat în mod nejustificat de administratorul judiciar CITR: „Prin urmare, a contestat decizia în instanţă. Această contestaţie este suspendată temporar şi nici măcar nu a avut o audiere în primă instanţă. Dat fiind faptul că astfel de litigii pot dura adesea câţiva ani înainte de a fi finalizate, decizia CITR de a organiza o nouă licitaţie în aceste circumstanţe ridică semne de întrebare”.

În legătură cu această afirmaţie, CITR precizează:

Tabogo Property a fost descalificat la prima licitaţie din data de 06.03.2020. A contestat în instanţă descalificarea pentru această licitaţie din data 06.03.2020 (dosar 7329/3/2020 la Tribunalul Bucuresti Secţia a VII – a Civila şi 7329/3/2020 /a1 la Curtea de Apel), iar instanţa a decis definitiv (decizia civila 695/29.04.2022 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti) că motivele de descalificare invocate de CITR au fost legitime. Acestea au fost:

Lipsa plăţii garanţiei de participare la licitaţie,
Lipsa procurii speciale pentru Michael Topolinski, necesară conform regulamentului,
Nedepunerea unui document anexat caietului de sarcini în forma corectă,
Solvabilitate: CITR a constatat că ofertantul nu este solvabil în raport cu preţul bunului. 
Pentru a justifica lipsa garanţiei, Tabogo Property a invocat faptul că este creditor şi conform regulamentului nu trebuie să achite garanţie. Ambele instanţe au stabilit că acesta trebuia să achite garanţia neavând calitatea de a prelua activul în contul creanţei, activul fiind garantat în favoarea First Bank.

La cea de a doua licitaţie care a avut loc în 15.05.2020, societatea Tabogo s-a înscris în aceleaşi condiţii ca la prima licitaţie. A fost descalificată pentru: lipsa achitării garanţiei de participare şi nedepunerea unui document anexat caietului de sarcini în forma corectă.

Prin urmare pentru a doua licitaţie litigiul recent repus pe rol – 11707/3/2020 - vizează cel puţin aceeaşi chestiune principala a lipsei garanţiei de participare şi aceleaşi argumente invocate de Tabogo Properties şi astfel beneficiază în acest moment de autoritate de lucru judecată la primul dosar. În acest sens, considerând soluţionată problema, CITR a decis organizarea celei de-a treia licitaţii, la data de 18 mai 2022.

Şi în acest caz societatea Tabogo Property a fost descalificată pentru lipsa plăţii garanţiei de participare si neîndeplinirea condiţiilor de solvabilitate, aspecte care se bucură deja de autoritate de lucru judecat conform sentinţei sus-amintite din primul dosar.

2. Tobago a mai declarat: „Sunt surprins că CITR a organizat o licitaţie de 33,59 milioane de euro pentru teren cu un preaviz de doar 2 săptămâni şi jumătate, în contextul în care a doua licitaţie pentru teren este departe de a fi clarificată, iar InterAgro a fost recent condamnat penal pentru înşelăciune alături de Ioan Nicolae şi un sechestru DNA a fost înregistrat în Cartea Funciară.”

În legătură cu această afirmaţie, CITR precizează următoarele:

Interagro SA – în calitatea de persoana juridica - a fost condamnata pentru evaziune fiscala şi nu pentru înşelăciune. În acest moment nu există sechestru DNA asupra loturilor din Regie. A existat un sechestru înscris greşit de Agenţia Naţională pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) după soluţionarea definitivă a procesului penal, dar în urma constatării erorii, acesta a fost înlăturat.