Declaraţiile lui Joe Biden privind reducerea taxelor asociate bunurilor din China, primite cu entuziasm de investitorii din pieţele de capital: Creşteri de 0,8%-1% pe acţiunile europene. Contractele futures din SUA, plus 1%

Autor: Eduard Ivanovici 23.05.2022

Acţiunile globale înregistrau creşteri în după-amiaza zilei de luni, 23 mai, alături de yuanul chinezesc, după ce Joe Biden, preşedintele Statelor Unite, a declarat că ar putea reduce taxele impuse mărfurilor din China.

În Europa, indicele Stoxx 600 creştea cu 0,75% la 14:20, ora României, iar indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti urca cu 1,1%, arată datele BVB.

FTSE 100 din Londra şi DAX 30 din Frankfurt se apreciau cu 1,1%, respectiv 0,9%. Indicele francez CAC 40 urca cu 0,4%, iar IBEX 35 din Madrid înregistra un plus de 0,8%.

De partea cealaltă a Atlanticului, contractele futures pe S&P 500, Dow Jones şi Nasdaq 100 creşteau, în medie, cu 1,05% pe Wall Street,  conform MarketWatch.

În timpul unei conferinţe de presă din Japonia, Joe Biden a spus că ia în considerare o potenţială reducere a tarifelor de import pentru bunurile chineze. Taxele au fost puse în practică în 2018 şi 2019 de preşedintele Donald Trump, ca parte a unui efort de micşorare a deficitului comercial al Statelor Unite.

„Ne gândim la asta... Tarifele au fost impuse de precedenta administraţie şi sunt luate momentan în vedere”, susţine Biden, ştirea fiind primită cu entuziasm de investitorii din pieţele de capital, scrie Business Insider.

Comentariile liderului de la Casa Albă au alimentat astăzi şi evoluţia yuanului chinezesc, care a scăzut drastic anul acesta, în contextul în care a doua economie a lumii a încetinit pe fondul măsurilor anti-Covid.

La ora redactării ştirii, indicele US Dollar (DXY) scădea cu 0,8%, pe măsură ce investitorii vindeau moneda de refugiu într-un moment marcat de o relativă îmbunătăţire a perspectivelor privind economia mondială. De asemenea, randamentul titlurilor de trezorerie pe 10 ani din SUA afişa un declin de 2,2%.

Investitorii au renunţat la acţiuni într-un ritm extrem de rapid anul acesta, luând în calcul factori precum majorarea ratelor dobânzilor de către marile bănci centrale, invazia Rusiei în Ucraina şi deteriorarea economiei chineze.

De altfel, indicele S&P 500 flirtează deja cu piaţa „bear”, definită printr-un declin de 20% prin raport cu cel mai recent maxim, iar Dow Jones a suferit vineri a opta săptămână consecutivă de pierderi, marcând cea mai slabă performanţă din 1932 încoace, conform Dow Jones Market Data.